Madridské volby ovládly pravicové strany. Šéf levicové Podemos kvůli tomu opouští politiku

Horizont: Madridské volby ovládly pravicové strany (zdroj: ČT24)

Během úterních voleb v madridské autonomní oblasti zvítězila pravicová Lidová strana (PP), která více než zdvojnásobila své zastoupení v regionálním parlamentu. Nebude v něm ale mít absolutní většinu, vládnout tak bude zřejmě s podporou krajně pravicové strany Vox. V reakci na špatný výsledek voleb oznámil odchod z politiky radikálně levicový lídr Pablo Iglesias, jenž byl do března i místopředsedou španělské vlády.

Některá místní média označila úterní hlasování za referendum o postupu španělské vlády v koronavirové pandemii. Vítězka voleb a dosavadní šéfka regionální vlády Isabel Díazová Ayusová totiž proslula odmítáním některých protikoronavirových opatření vyhlášených kabinetem. Loni je tato dvaačtyřicetiletá politička napadla i u soudu.

Madridský region ohledně pandemické situace přitom patřil k nejhůře postiženým. Nyní jsou tam čísla nákaz v přepočtu na obyvatele druhá nejhorší v zemi. „V Madridu opět zvítězila svoboda!“ prohlásila v úterý večer Díazová Ayusová, zatímco její příznivci volali „svoboda, svoboda“, což je heslo její volební kampaně.

Lidovci ve 136členném parlamentu obsadí 65 křesel, dosud jich měli třicet. Podle deníku El País jde o třetí nejlepší výsledek PP v madridských volbách. K absolutní většině 69 mandátů ale strana bude potřebovat podporu další partaje. Vox už uvedla, že Díazovou Ayusovou podpoří při hlasování o důvěře, aniž by za to chtěla jít do vlády. Lídryně v rozhlase řekla, že stranu do své vlády „vezme, pokud budou chtít“.

Socialisté pohořeli

Šéf lidovců Pablo Casado označil volby v madridském regionu za „hlasování o důvěře“ španělské vládě a vítězství lidovců za „začátek nové éry v politice“. Socialisté Pedra Sáncheze, kteří předchozí volby v roce 2019 vyhráli, ale bez dostatečné podpory pro sestavení regionální vlády, v úterý zaznamenali nejhorší výsledek v historii této oblasti. V parlamentu obsadí 24 křesel, což je o třináct méně než měli po předchozích volbách.

K volebním urnám v madridském regionu i přes koronavirovou pandemii přišel rekordní počet voličů (76,2 procenta). Před volebními místnostmi se tvořily celý den dlouhé fronty kvůli tomu, že voliči museli dodržovat bezpečnou vzdálenost. Ti mohli svůj hlas ještě odevzdat i po 20:00, kdy se měly místnosti uzavřít.

Španělští voliči stojí frontu u volebních místností
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue

„Působivý volební úspěch trumpistické pravice, kterou reprezentuje Ayusová, je tragédií pro zdravotnictví, školství i veřejné služby,“ komentoval výsledky úterních voleb levicový lídr Pablo Iglesias. Jeho formace Podemos v koalici s menší levicovou stranou získala deset křesel.

Iglesias v noci na středu nakonec oznámil svůj odchod z politiky. V čele strany by ho mohla nahradit španělská ministryně práce a sociálních věcí Yolanda Díazová, tvrdí místní média.

Iglesias se v březnu kvůli madridským volbách vzdal křesla místopředsedy ve španělské vládě i poslaneckého mandátu. Do voleb šel podle svých slov proto, aby „zastavil fašismus“ a zabránil vstupu krajní pravice do regionálního kabinetu. Volební kampaň v Madridu provázela ostrá rétorika poté, co několik politiků, včetně Iglesiase či ministra vnitra, dostalo výhrůžné dopisy s nábojnicemi.

Výsledky madridských voleb hrají na notu pravicovým stranám
Zdroj: ČTK/AP/Manu Fernandez