Macrona čekají ještě volby do parlamentu, bude čelit rostoucímu vlivu krajní pravice a levice

Události: Druhé Macronovo prezidentské období (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron sestavuje novou vládu pro své druhé volební období. Staronový šéf Elysejského paláce má připravený ambiciózní plán reforem, k jejich prosazení ale potřebuje většinu v Národním shromáždění. Volby do něj proběhnou v červnu.

Aby mohl znovuzvolený prezident prosazovat své reformy, musí mít silnou podporu v parlamentu. Pokud se tak nestane, může to výrazně poznamenat plány, které si pro druhé funkční období vytyčil.

„Ideální je mít většinu, která podpoří kroky prezidenta. Jinak, když nebude mít volné ruce, tak se místo domácích témat může zaměřit na ta zahraniční,“ uvedl starosta města Le Vésinet Bruno Coradetti.

Klidné, bohaté, šestnáctitisícové město na západ od Paříže odpovídá svým profilem voličům Macrona. Hlas mu tady dalo dvaaosmdesát procent obyvatel. Ale zejména na venkově mohou voliči potvrdit trend růstu oblíbenosti Národního sdružení. „Růst moci Národního sdružení je určitě neúspěchem prvního prezidentského období,“ podotkl Coradetti.

„Voliči z nás udělali hlavní opoziční stranu, protože se Jean-Luc Mélenchon zdiskreditoval tím, že nechal svými hlasy zvolit ve druhém kole Macrona,“ prohlásil prezident Národního sdružení a poslanec Jordan Bardella.

Francii čekají podle Macrona nelehké časy

Staronový prezident už naznačil, že se po sestavení vlády chce co nejrychleji pustit do reforem a že zemi nečekají lehké časy. S Francouzi mluví otevřeně.

„Říká jim, že Ukrajina bude velký ekonomický problém: budeme mít problém, bude zdražení, bude nás to něco stát, musíme se s tím smířit,“ tlumočil slova prezidenta velvyslanec České republiky ve Francii Michal Fleischmann.

Macron už začal jednat se svými spolupracovníky o vytvoření kandidátek a celkové strategii svého hnutí, které bude čelit rostoucímu vlivu krajní pravice i levice. Volby do Národního shromáždění proběhnou dvoukolově, a to 12. a 19. června.