Paříž usiluje o to, aby válka na Ukrajině skončila. V sankcích je ochotná zajít daleko, tvrdí francouzský velvyslanec

Události, komentáře – Vítězství Macrona v prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Francouzská politika podle českého velvyslance v Paříži Michala Fleischmanna tuzemsko velmi ovlivňuje. Důležité proto podle něj bude sledovat kroky znovuzvoleného prezidenta Emmanuela Macrona. Ten usiluje o ukončení války na Ukrajině nebo o přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku, uvedl francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre. Oba diplomaté byli hosty pořadu Události, komentáře.

Podle Fleischmanna je pro Česko důležité, jakou politiku bude Macron prosazovat. „Macron dlouhodobě, ale hlavně po začátku ukrajinské války jasně řekl, že se vše změní a nic už nikdy nebude stejné,“ připomíná český velvyslanec.

Dutertre tvrdí, že Francie usiluje o to, aby válka na Ukrajině skončila a v oblasti sankcí je proto odhodlaná jít za tímto cílem velmi daleko. Další pomoc je podle něj v přijímání uprchlíků a dodávkách zbraní do napadené země. Důležitá je v tom ale jednota všech členských států EU, myslí si francouzský diplomat.

Jednota v otázkách sankcí mezi členskými zeměmi EU v současnosti panuje a sám ruský prezident Vladimir Putin byl touto integritou překvapený, podotýká Dutertre. „Je důležité tuto jednotu zachovat a zachovat sankce, které každý den vyjadřují, že za válku je nutné zaplatit určitou cenu.“

Evropské hodnoty

Český velvyslanec vysvětluje, že podle Macronovy vize musí být Evropa soběstačnější, samostatnější a musí být založena na principu evropské identity, přičemž Evropská unie je organizací, která vkládá do těchto hodnot pravidla.

Macron také v rámci debaty před druhým kolem voleb zmínil, že chce bojovat za budoucnost mládeže. Po oznámení nedělních výsledků došel znovuzvolený prezident ke svým příznivcům v doprovodu zhruba třiceti dětí. 

„Když hovoří o klimatických změnách a o přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku, tak má na mysli především mládež,“ komentuje francouzský velvyslanec. Dutertre však tvrdí, že symbolický byl hlavně hudební podkres, který příchod prezidenta doprovázel. Zaznívala při něm totiž Óda na radost, která je hymnou Evropské unie.

Společná témata evropského předsednictví

Za dva měsíce také začne české předsednictví Radě EU. Čeští diplomaté v této funkci vystřídají francouzské kolegy. Dutertre označuje jako hlavní témata společně připravované agendy bezpečnost, obranu hranic, energetiku a hodnoty demokracie.

„Krize na Ukrajině vyvolaná ruskou vojenskou agresí samozřejmě změnila celou situaci, změnila bezpečnostní situaci, a potřebujeme proto evropské politiky, které na to reagují. Co se týče bezpečnosti, chceme evropskou obranu, která bude doplňkem k NATO,“ tvrdí francouzský velvyslanec.

Důležité je podle něj investovat do obranných technologií nebo kyberbezpečnosti. „Přijali jsme strategický kompas, jakýsi prvotní návrh evropské obrany, a spoléháme na to, že české předsednictví bude pokračovat v realizaci našeho návrhu, zejména co se týče obranných kapacit.“

„Co se týče energetické nezávislosti, tak tam samozřejmě chceme zrychlit proces, kterým toho dosáhneme. Francie a Česká republika mají stejný názor na energetický mix, který nebude příliš vypouštět skleníkové plyny, ale bude to efektivní systém, který bude dodávat potřebnou energii,“ říká Dutertre. Obě země se shodují ve využívání jaderné energie.

Francouzský velvyslanec se na závěr vyjádřil také k možnosti návštěvy Macrona v Česku. „Diskutuje se o tom. Teď proběhly prezidentské volby a myslím si, že Praha i Paříž mají velký zájem o osobní setkání. Jsme rádi, že pan premiér (Petr Fiala) jel na summit ve Versailles a již se také (s Macronem) potkali v Bruselu. Momentálně se snažíme připravit nějaký bilaterální moment.“