TÉMA

Michal Fleischmann

Brno vzpomíná na svého rodáka. Do Knihovny Milana Kundery volají novináři z celého světa

Moravská zemská knihovna v Brně v reakci na úmrtí Milana Kundery vytvořila v knihovně, která je po něm pojmenovaná, pietní místo s kondolenční knihou. Lidé tam mohou přijít vyjádřit soustrast v otevírací době, nejdříve tedy ve čtvrtek od deseti hodin ráno. V knize jsou zatím dva zápisy, jeden ve francouzštině a druhý zanechala primátorka města Markéta Vaňková (ODS). Informovala o tom mluvčí knihovny Anna Mrázová. Od čtvrtka bude přístupná kondolenční kniha také ve Francouzském institutu v Praze. Lidé v ní mohou vyjádřit, co pro ně zesnulý spisovatel znamenal a čím je inspiroval.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 22:57|

Paříž usiluje o to, aby válka na Ukrajině skončila. V sankcích je ochotná zajít daleko, tvrdí francouzský velvyslanec

Francouzská politika podle českého velvyslance v Paříži Michala Fleischmanna tuzemsko velmi ovlivňuje. Důležité proto podle něj bude sledovat kroky znovuzvoleného prezidenta Emmanuela Macrona. Ten usiluje o ukončení války na Ukrajině nebo o přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku, uvedl francouzský velvyslanec v Praze Alexis Dutertre. Oba diplomaté byli hosty pořadu Události, komentáře.
26. 4. 2022|

Francouzi vybírají prezidenta. Macron i Le Penová podle průzkumů postupují do druhého kola

Úderem osmé večerní se volební místnosti ve Francii uzavřely a začalo sčítání hlasů. Podle průběžně aktualizované projekce francouzských agentur pro průzkum veřejného mínění zvítězil v prvním kole současný prezident Emmanuel Macron s 28,5 procenta hlasů a na druhém místě skončila kandidátka krajní pravice Marine Le Penová s 23,4 procenta. Oba by tak postoupili do druhého kola, které se koná za čtrnáct dní. Lídr levice Jean-Luc Mélenchon by podle projekce skočil třetí se ziskem zhruba dvaceti procent. Vyrovnanější výsledky ale naznačil exit poll belgické zpravodajské společnosti RTBF zveřejněný o dvě hodiny dříve. Dle oficiálních průběžných výsledků vedl před půlnocí po sečtení osmatřiceti milionu volebních lístků Macron s 27,4 procenta hlasů, druhá Le Penová má 25,54 procenta.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 23:04|