Na českém velvyslanectví v Paříži hořelo

Na českém velvyslanectví v Paříži vypukl požár (zdroj: ČT24)

Na českém velvyslanectví v Paříži ve středu vypukl požár. Informaci potvrdil mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Tři lidé utrpěli lehká zranění. Požár už je pod kontrolou.

„Můžeme potvrdit, že došlo k požáru,“ řekl vpodvečer Drake, podle něhož požár propukl z dosud neznámých příčin v jednom z bytů zastupitelského úřadu. Dodal, že tři lidé byli lehce přiotráveni, proto stráví v nemocnici noc na pozorování.

K požáru došlo v hlavní budově velvyslanectví, které je blízko Eiffelovy věže. Provoz zde bude proto v následujících dnech lehce omezen. Naopak práce konzulárního oddělení, které sídlí jinde, by se tato událost neměla nijak dotknout.

„Požár je nyní již pod kontrolou, byl uhašen,“ řekl ČT Drake. Policie nyní s hasiči prochází místnostmi hlavní budovy a zapisuje škody, protože se jedná o majetek České republiky.

Podle francouzského serveru actu.fr se plameny objevily kolem 14:00, a i poté, co se oheň ocitl pod kontrolou, hasičský zásah pokračoval. Na místě zasahovalo na 60 hasičů a oblast kolem velvyslanectví byla uzavřena.

Požár nezasáhl diplomatickou část velvyslanectví

Český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann řekl, že budova ambasády je bez elektřiny a vody, a všichni se tak musí dočasně odstěhovat. I když požár nezasáhl diplomatickou ani bezpečnostní část velvyslanectví, vše podle něj pokrývá černý prach a všude je zakouřeno.

Podle Fleischmanna první informace naznačují, že požár způsobil elektrický zkrat v bytě domovníka, byt kompletně vyhořel. „Do začátku olympiády opravíme, co je nutné, konzulát je funkční, protože je jinde. Konzulární oddělení bude normálně fungovat, ambasáda bude také fungovat,“ potvrdil i velvyslanec.

Letní olympijské hry v Paříži začínají 26. července.