Londýn označí wagnerovce za teroristy, píše The Times. Podpora ruských žoldáků bude trestná

Brutální metody ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny bojující mimo jiné na Ukrajině přiměly některé evropské země zvážit další kroky. Velká Británie se zřejmě chystá zařadit wagnerovce na seznam teroristických organizací již v řádu týdnů, píše deník The Times. V Británii by tak bylo trestné členství v této skupině, pobídky k její podpoře nebo nošení jejích znaků na veřejnosti. Po zařazení wagnerovců na teroristický seznam volají nově také francouzští zákonodárci.

Wagnerova skupina hraje významnou roli v ruských snahách dobýt území sousední Ukrajiny. Její bojovníci se v posledních měsících intenzivně zapojili i do krvavé bitvy o Bachmut.

Skupina založená Jevgenijem Prigožinem působí i v mnoha afrických zemích. Žoldáci byli obviněni z porušování lidských práv na Ukrajině, v Sýrii, Libyi, Středoafrické republice, Súdánu a Mosambiku, a to včetně mučení a mimosoudních poprav.

Francouzská výzva

Francouzské Národní shromáždění proto schválilo návrh, v němž naléhá na francouzskou vládu a Evropskou unii, aby oficiálně označily ruskou skupinu Wagnerových žoldáků za teroristickou organizaci.

„Kdekoliv pracují, tak členové wagnerovců šíří nestabilitu a násilí. Zabíjejí a mučí. Masakrují a drancují. Zastrašují a manipulují téměř beztrestně,“ řekl podle stanice France 24 francouzský zákonodárce Benjamin Haddád. Výzva Národního shromáždění je však symbolická a nemá žádnou právní váhu.

Ukrajinský parlament letos v únoru označil wagnerovce za mezinárodní zločineckou organizaci a vyzval zahraniční vlády, aby učinily totéž. Rovněž americké ministerstvo financí označilo ruské žoldáky za „významnou nadnárodní zločineckou organizaci“ a 26. ledna letošního roku uvalilo sankce na jejich podpůrnou síť po celém světě.

Evropská rada poté uvalila sankce na dalších jedenáct osob a sedm subjektů spojených s Wagnerovou skupinou, a to jak na africkém kontinentu, tak i na Ukrajině.

Zakladatel wagnerovců Prigožin a jeho nejbližší rodinní příslušníci čelí sankcím ze strany řady zemí včetně USA a Ukrajiny již od minulého roku, ve Spojeném království od roku 2020, píše Kyiv Independent.

Na britském seznamu teroristických organizací figuruje například hnutí Islámský stát nebo al-Káida. Zařazení na tento seznam s sebou nese i finanční sankce například v podobě zákazu přelévání prostředků přes britské finanční instituce nebo zmražení kont.

Neexistují ale žádné informace o tom, že by Wagnerova skupina nebo jednotlivci, kteří na ní mají vazby, od začátku války na Ukrajině v Británii jakkoli operovali, píše The Times.