Kyjev v Rusku pracuje se sítí sabotérů, kterou zásobuje drony, píše CNN

Ukrajina si vytvořila v Rusku síť agentů a sympatizantů, kteří na nepřátelském území provádějí sabotážní akce. Také jim začala dodávat bezpilotní letouny, aby s nimi mohli podnikat útoky, uvádí americká televize CNN s odvoláním na vícero zdrojů obeznámených s informacemi amerických tajných služeb.

Američtí činitelé se domnívají, že proukrajinští agenti působící uvnitř Ruska provedli začátkem května útok za pomocí dronů, jehož cílem se stal Kreml. Bezpilotní letouny byly vypuštěny z ruského území, spíše než aby letěly z Ukrajiny až do Moskvy.

Podle zdrojů v USA má Ukrajina v Rusku buňky specializované na sabotáže, které zčásti tvoří lidé sympatizující s Ukrajinou a částečně jsou to operativci dobře vycvičení pro tento způsob vedení války. Kyjev jim zřejmě dodává drony vyráběné na Ukrajině. Podle dvou činitelů, na které se CNN odvolává, nic nenasvědčuje tomu, že by některý z útoků bezpilotních letounů na ruském území z posledních týdnů provedl dron dodaný Ukrajincům Spojenými státy.

Není zcela jasné, jak Ukrajinci dodávají drony za nepřátelské linie, ale některé zdroje CNN uvádějí, že se jim podařilo etablovat cesty, kterými se dají stroje nebo jejich části pašovat do Ruska. „Také si je třeba uvědomit, že jde o periferii Ruska, každý se o sebe musí postarat sám, a tak peníze dělají zázraky,“ poznamenal nejmenovaný činitel.

SBU: Záhadné výbuchy budou pokračovat

Kdo přesně má tyto operace na starosti, není jasné, ale Američané se domnívají, že jde o někoho uvnitř ukrajinských tajných služeb. Když se CNN obrátila na mluvčího ukrajinské rozvědky SBU, aby se k těmto informacím vyjádřil, řekl, že Kyjev je bude komentovat až po vyhrané válce. Předeslal však, že záhadné výbuchy a útoky dronů uvnitř Ruska budou pokračovat.

Rusko sice bylo v uplynulém roce dějištěm záhadných požárů a výbuchů, jejichž terčem často byly sklady pohonných hmot, železnice nebo skladiště, za poslední měsíc těchto incidentů ale výrazně přibylo. Vypadá to, že jde „o vyvrcholení měsíců snah“ Ukrajinců o vytvoření zázemí pro takové sabotážní akce, řekl jistý zdroj obeznámený s informacemi zpravodajských služeb.

Tím, kdo na Ukrajině opakovaně přichází s všelijakými troufalými plány, je šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov, píše s odvoláním na amerického činitele CNN.

Američtí představitelé sice útoky uvnitř Ruska oficiálně odsuzují a varují před hrozbou eskalace války, nicméně při soukromých rozhovorech se CNN činitelé z USA a dalších západních zemí připustili, že může jít o chytrou vojenskou strategii s cílem donutit Rusko přesměrovat zdroje na ochranu svého území v době, kdy Ukrajina chystá rozsáhlou protiofenzivu.

Sami ukrajinští činitelé při soukromých jednáních přiznávají, že mají v úmyslu dál podnikat útoky uvnitř Ruska, protože to odvádí pozornost Moskvy a nutí ji zabývat se vlastní bezpečností.