V rafinerii v ruském Krasnodarském kraji hořelo, Bělgorodská oblast hlásí ostřelování

V ropné rafinerii v ruském Krasnodarském kraji propukl požár, který podle předběžných dat způsobily bezpilotní letouny. Na platformě Telegram to tvrdí krasnodarský guvernér Veniamin Kondratěv. Tamní úřady později informovaly o pádu bezpilotního letounu na území nedalekého závodu na zpracování ropy Ilskij, který se podle nich obešel bez zraněných i škod. Guvernér Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov uvedl, že region čelil v noci na středu ostřelování. Podle agentury Reuters je to už potřetí tento týden. Evakuaci některých místních obyvatel, kteří žili u rusko-ukrajinské hranice, zachytil štáb ČT.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

Kondratěv na Telegramu napsal, že požár v Krasnodarském kraji nemá žádné oběti. Plameny se rozšířily v areálu rafinerie Afipskij v obci Něftěkačka nedaleko Krasnodaru. Guvernér brzy ráno oznámil, že hasiči požár zlikvidovali.

Rafinerie Afipskij se nachází daleko od ukrajinského území – dále než sousední podnik na zpracování ropy Ilskij, který napadly drony v minulých týdnech, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. 

Podobná zpráva přišla i nyní. Kolem čtvrté hodiny ranní (třetí SELČ) spadl pravděpodobně dron na území ropné rafinerie Ilskij, bezpilotní letoun se rozbil, infrastruktura závodu není poškozena, nevypukl ani požár, sdělil podle agentury TASS operativní štáb Krasnodarského kraje.

Minulý týden média informovala o doletu dronů do Krasnodaru, ze kterého je to k nejbližší části frontové linie přibližně tři sta kilometrů.

Guvernér: Po ostřelování Bělgorodské oblasti jsou čtyři zranění

Gladkov k situaci v Bělgorodské oblasti na Telegramu uvedl, že se pod palbou opět ocitlo hraniční ruské město Šebekino. „Situace v Šebekinu se zhoršuje. V noci, přesněji ve 03:15 (02:15 SELČ), byl na město podniknut masivní úder,“ napsal guvernér později na Telegramu, kde informoval o čtyřech zraněných. Původně hovořil o jednom poranění.

Později Gladkov oznámil, že úřady zahájily evakuaci dětí z některých míst. „Od dnešního dne začínáme evakuovat děti z Šebekinského a Grajvoronského okresu. Dnes bude prvních tři sta dětí posláno do Voroněže,“ uvedl podle BBC guvernér. V Grajvoronském okrese minulý týden bojovaly ruské síly s ozbrojenými skupinami údajně ruských partyzánů, kteří tam pronikli z Ukrajiny. Voroněž se nachází asi 250 kilometrů severně od hranic s Ukrajinou.

Útoky na ruském území se stupňují

Ani jeden z regionálních šéfů nehovořil o původci útoků, podle Gladkova škody v Šebekinu na obytných domech, škole nebo administrativních budovách způsobily střely z raketometu Grad. Guvernér podle agentury Reuters už v pondělí a v sobotu informoval o ostřelování příhraniční oblasti včetně Šebekina. Podobné informace jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Krasnodarský kraj sousedí s anektovaným Krymským poloostrovem a Bělgorodská oblast leží na hranicích mimo jiné s ukrajinskou Charkovskou a Sumskou oblastí. Ukrajinci invazní vojska od začátku ruské plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru z řady míst vytlačili a očekává se jejich protiofenzíva s cílem dobýt zbytek okupovaných oblastí. 

V posledních týdnech se stupňují útoky na ruském území, ke kterým se však Kyjev oficiálně nehlásí. Několik dronů v úterý útočilo i v Moskvě při dosud největším podobném incidentu. Rusko zároveň v úterý už třetí den v řadě podniklo masivní vzdušný úder na ukrajinské hlavní město. 

Evakuace do bezpečí. Válku ve vlastní zemi zažívají i někteří Rusové

Poznali válku na vlastní kůži. Nebezpečí, kterému čelí Ukrajinci doma už skoro rok a půl, nyní zažívají ve vlastní zemi i někteří Rusové. V Bělgorodské oblasti už proto stovky místních opustily své domovy a našly útočiště ve vnitrozemí.

Ještě před dvěma dny žila Žana Fedčenková s rodinou ve vsi Gorapodol jen pár kilometrů od rusko-ukrajinské hranice. „Stále stříleli, strašně stříleli. I drony k nám létaly. Byla to naprostá hrůza,“ řekla Fedčenková. Sama nečeká, že by v nejbližší době mohla odjet zpět domů. „Chceme se vrátit do ticha, jako je tady. Aby bylo zase možné vyjít na ulici a nebát se.“

Evakuovaná obyvatelka Šebekina Olga Krivojanová k tomu dodává: „Stýská se nám po našich blízkých, kteří tam zůstali. Ale tady jsme v bezpečí.“ V provizorním táboře pro běžence našlo azyl pětadvacet lidí, z toho deset dětí. „Jak dlouho můžou zůstat? Jak dlouho bude potřeba. Tedy do doby, než v jejich vesnicích bude klid,“ řekl k tomu náčelník civilní ochrany Alexej Olejnikov. 

Moskva nyní v pohraničí narychlo posiluje obranu, řekl z Bělgorodu zpravodaj ČT Karel Rožánek. Dodal, že mezi místními se rozšířila zpráva, že se k nim přesunou i žoldnéři z Wagnerovy skupiny. Ta údajně po mnoha měsících dobyla ukrajinské město Bachmut. Nyní ho má předávat pravidelným jednotkám ruské armády a sama se z něj stahuje. 

Události: Ostřelování Bělgorodské oblasti (zdroj: ČT)