Koalice válčící s Islámským státem by měla bojovat i s Hamásem, vyzval Macron z Izraele

Francouzský prezident Emmanuel Macron při své úterní návštěvě Izraele navrhl, aby současná koalice proti takzvanému Islámskému státu (IS) v Sýrii a Iráku rozšířila působnost i na boj proti Hamásu. Učinil tak v reakci na útok teroristického hnutí, který si vyžádal na 1400 mrtvých. Macron v Izraeli zopakoval, že je pro humanitární příměří a také pro vytvoření palestinského státu. Odpoledne jednal i se šéfem palestinské samosprávy.

„Francie je připravena, aby mezinárodní koalice proti Daeši (arabská pejorativní zkratka pro IS, pozn. redakce), které se účastníme v rámci operací v Iráku a Sýrii, bojovala také proti Hamásu,“ citovala agentura Reuters z vyjádření Macrona po jeho jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v Jeruzalémě.

Teroristická organizace Islámský stát v letech 2013 až 2017 ovládala rozsáhlá území v Sýrii a Iráku. Součástí Spojenými státy vedené koalice, jejímž cílem je odstranit hrozbu pocházející ze strany IS, jsou desítky zemí včetně České republiky či řady arabských států na Blízkém východě.

„Demokracie bojující proti teroristům“

Rozšíření koalice je podle Macrona v zájmu bezpečnosti Izraele i několika s ním sousedících zemí, které jsou ohrožovány „stejnými skupinami“. „Boj musí být nemilosrdný, ale ne bez pravidel, protože jsme demokracie bojující proti teroristům,“ dodal podle agentury AFP francouzský prezident.

Macron po setkání s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem prohlásil, že přijel do Izraele, aby vyjádřil „solidaritu“ s Izraelem. „S Izraelem nás pojí smutek. Třicet našich krajanů bylo 7. října zavražděno. Devět dalších se stále pohřešuje nebo je drženo jako rukojmí. V Tel Avivu jsem jejich rodinám vyjádřil solidaritu národa,“ napsal na sociální síti X. „Prvním cílem, který bychom dnes měli mít, je propuštění všech rukojmí bez rozdílu,“ uvedl dále Macron.

Macron také s odkazem na Hamás prohlásil, že je „naší povinností bojovat proti těmto teroristickým skupinám“, ale také zabránit rozšiřování konfliktu. Macron se chce snažit o dojednání humanitárního příměří a otevření politické perspektivy řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Zopakoval, že podporuje dvoustátní řešení, tedy vytvoření nezávislého palestinského státu po boku Izraele.

Schůzka s Abbásem

Macron se během návštěvy vydal i na okupovaný Západní břeh Jordánu, kde jednal s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. V Ramalláhu prohlásil, že útok extremistického hnutí Hamás ze 7. října byl traumatizující jak pro Izraelce, tak i Palestince.

„Hamás nereprezentuje palestinský lid. Palestinský život stojí za život francouzský, který stojí za život izraelský,“ řekl Macron novinářům po boku s Abbásem. Ten po schůzce s francouzským prezidentem vyzval k okamžitému ukončení izraelské „agrese“ v Gaze a k ochraně palestinských civilistů.

„Vyzýváme vás, prezidente Macrone, zastavte tuto agresi,“ prohlásil Abbás před novináři. Šéf Palestinské autonomie odsoudil izraelské bombardování Pásma Gazy, které podle něj „barbarským způsobem zabíjí nevinné civilisty“. 

Francouzský prezident se má v Izraeli také setkat s rodinami francouzských občanů, které Hamás 7. října unesl do Pásma Gazy. Jedna z nich, jedenadvacetiletá žena s izraelským a francouzským občanstvím, byla na prvním videu s rukojmím, které Hamás minulý týden zveřejnil.