Izrael zachvátila vlna válečné turistiky. Na místa teroristických útoků míří davy návštěvníků

Události ČT: Válečná turistika v Izraeli (zdroj: ČT24)

Místa loňských teroristických útoků v Izraeli jsou stále častěji cílem turistů. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal taneční festival a Hamás tam povraždil 364 lidí. Turisty zajímá také město Sderot na jihu země. Místní obyvatelé z toho nejsou nadšení, protože touží znovu normálně žít, zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Na místo, kde teroristé zaútočili na festival, chodí Izraelci vzpomínat a modlit se. Stále ale přibývá těch, kteří by se dali označit za turisty. Autokary cizince přivážejí na místo, na kterém jsou shromážděny vraky aut, vypálených a rozstřílených 7. října. „Jsem z USA, z města Lincoln v Nebrasce. Miluji izraelský národ. A přijela jsem, protože jsem chtěla podpořit mé izraelské přátele,“ říká jedna z turistek Dustilynn.

Sedmého října těmito oblastmi probíhali útočníci Hamásu, v následujících hodinách tu s nimi vojáci, policisté a dobrovolníci sváděli bitvy. Pak do oblasti dorazili reportéři a fotografové, později rovněž politici a významné osobnosti vyjadřující solidaritu, včetně Elona Muska, jenž zavítal do kibucu Kfar Aza.

Návrat obyvatel do pohraničí

Ve městě Sderot je centrem pozornosti místo, kde stála policejní stanice. Jenže obyvatelé jižního Izraele až tolik netouží po tom, aby se z jejich domoviny stalo jedno velké pietní místo. Chtějí hlavně zase normálně žít.

Do třicetitisícového Sderotu se teprve zvolna vracejí starousedlíci. „Přestěhovali jsme se do hotelu u Mrtvého moře. Byli jsme tam docela dlouhou dobu. Část rodiny tam ještě zůstává, část se vrátila,“ říká Jarin Jifrach, který se pro návrat rozhodl minulý týden.

Ve městě stále chybí vlakové spojení a zavřeny zůstávají mnohé obchody i další služby. „Město funguje v běžném provozu tak padesát na padesát, jak se říká. Ale seženete všechno, co potřebujete. To bude v pohodě,“ myslí si Jifrach.

Válka v Gaze sice nekončí, ale od 1. března bude Sderot a několik dalších vesnic oficiálně vyhlášeno za bezpečné pro civilisty. Třetího března se pak otevřou i školy.