Izrael je další zemí, která se potýká s požáry. Někde mohou zničit lesy na desetiletí

Události: Požáry v Izraeli (zdroj: ČT)

Skoro šest set tisíc hektarů porostu shořelo od začátku léta při lesních požárech v Evropě. Nejhorší je teď situace na jihu Francie a plameny se znovu šíří v okolí Atén. Také Izrael v tomto týdnu bojoval s velkým požárem, který zasáhl cenné lesy u Jeruzaléma. Utéct před ním museli obyvatelé horských vesnic. Izrael má až na výjimky uměle vysázené lesy, obnovit je bude trvat desítky let.

„Černé panoráma, svahy pokrývá popel. Borovicové lesy zmizely,“ popisuje zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. Požáry se rozvinuly rychle. Během pouhých několika desítek hodin zničil tento oheň 25 kilometrů čtverečních lesních porostů. 

Uprostřed lesů stojí i sedm vesnic, kde se nebojovalo jen o přírodní scenérii, ale také o majetky a životy. V pondělí k večeru zazněl příkaz k evakuaci. Do patnácti minut si lidé z postižených oblastí museli sbalit vše potřebné. Odjížděli s vědomím, že jejich domov může skončit v plamenech.

„Když jsme vyšli ven, tak tady na parkovišti už byly autobusy a stáli tu všichni naši sousedé. Vidět tam i staré lidi bylo velice emotivní. I teď mě to dojímá,“ říká Jackie, obyvatelka vesnice Cuba. „Už v noci předtím jsem si ke dveřím připravila malý kufr, kam jsem dala pasy, rodinné doklady,“ dodává Jackie.

Nakonec ale měla štěstí,  teď se vrací do svého domku. Jiní se nemají kam vrátit, protože mnohé ulice i domy pokrývá růžová barva  z chemikálií, které tu hasiči shazovali z letadel.  

I dva dny po uhašení požáru se stále objevují lokální ohniska. Všechno může začít nanovo. „Snažíme se tahle malá ohniska uhasit, protože i z nich může zase vzniknout velký požár,“ popisuje místní hasič Jakoov.

Nedávné požáry v Řecku sice byly rozsahem daleko větší, Izrael má ale mnohem míň lesů a až na výjimky jsou uměle vysázené. Vytvořit na skalnatých kopcích zelenou krajinu trvá desítky let. Teď je všechno na jednu generaci pryč.