Na pomoc Řecku sužovanému požáry vyrazili i čeští hasiči

Z Podivína na Břeclavsku vyrazilo v sobotu dopoledne patnáct vozidel s 36 hasiči, kteří pomohou v Řecku hasit požáry, do Atén by měli dorazit v pondělí. O jejich vyslání rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dohodě s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Země se potýká s více než padesátkou lesních požárů.

„Předpokládáme, že naše nasazení bude v okolí Atén, kde požáry ohrožují přímo okrajové části města,“ sdělil náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Petr Ošlejšek. 

Hasiči vyrazili na trasu dlouhou přibližně dva tisíce kilometrů, a to přes území Evropské unie. „Naše cesta povede přes státy Evropské unie, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko. V Bulharsku budeme mít krátký odpočinek a odsud vyrazíme přímo do Řecka. Na hranicích nás bude čekat styčný důstojník Řecka, který nás dovede přímo na místo,“ upřesnil ráno Ošlejšek.

Události: Hořící Řecko (zdroj: ČT24)

Podle náměstka se zapojili hasiči z Jihomoravského, Moravskoslezského, Středočeského kraje a také záchranný útvar. Jeden člověk je z Prahy, který bude styčným důstojníkem.

Český hasičský modul je složený ze tří hasicích segmentů. „Každý segment má dvě cisterny a dopravní automobil. Součástí je i logistický segment, aby byl celý modul na místě soběstačný,“ řekl Ošlejšek.

Dodal, že se zatím očekává, že nasazení potrvá deset dní, uvidí se ale podle situace na místě. „Kdyby se zlepšila, modul odjede. A v případě, že by byla horší, budeme diskutovat o tom, zda by se nasazení prodloužilo a jesti bychom zajistili střídání modulu,“ uvedl.

Podle něj na místo vyrazili lidé, kteří působí jako hasiči i strojníci. „Preferujeme strojníky, protože je to dlouhá vzdálenost a musíme zajistit střídání řidičů. Jsou to hasiči, kteří mají zkušenosti ze zásahů. Nevíme, jak to bude na místě vypadat. Požáry v jižních státech jsou trochu jiné. Ale naši hasiči jsou vycvičeni a připraveni, aby všechny úkoly zvládli,“ řekl náměstek.

Dodal, že na místo nejedou velkokapacitní cisterny, ale ty menší. „Jsou o obsahu 2000 litrů vody, mají lepší průchodnost terénem. Taktika hašení v jižních státech je taková, že se vodou šetří tak, aby byl zásah efektivní, ale aby nebyl náročný na vodu, které tam není mnoho,“ doplnil Ošlejšek.

V zasažených oblastech řeckým hasičům pomáhají jejich kolegové z Ukrajiny, Rumunska a Kypru a dalších evropských zemí. Francie podle prezidenta Emmanuela Macrona posílá do Řecka tři letadla a osm desítek hasičů. Vrtulníky tam poslala Francie, Švýcarsko a Chorvatsko.

Hasiči dostali částečně pod kontrolu požáry na severu Atén

V Řecku hasiči likvidují desítky lesních požárů. Tamní úřady v sobotu uvedly, že se částečně podařilo dostat pod kontrolu ty,  které zuří na severu Atén. Agentura DPA napsala, že řečtí záchranáři jsou pod mimořádným tlakem, protože Peloponéský poloostrov a ostrov Euboiu nekontrolovatelně pustoší další rozsáhlé požáry. Ty zatím skoro vůbec nejsou hašeny ze vzduchu, protože hlavní úsilí se soustředilo do Atén.

„Poprvé můžeme říct, že situace je o něco lepší, aktuálně zůstávají už jen dvě fronty požáru,“ řekl v televizi Skai Nikos Peppas, náměstek guvernéra regionu Attika, ve kterém leží i Atény. Uvedl, že tisíce lidí, kteří kvůli ohni museli v uplynulých dnech opustit domovy, se budou brzy moci vracet, pokud jejich domy neshořely. V zasažených oblastech ale mnohde nefungují dodávky vody a elektrického proudu.

V Aténách je už několik dnů kvůli požárům silně znečištěné ovzduší, ze vzduchu se snáší popel. Úřady vyzvaly obyvatele města, aby neotevírali okna a nechodili ven. V pátek v souvislosti s požáry v okolí metropole zemřeli dva lidé.

Premiér Kyriakos Mitsotakis během návštěvy hlavního dispečinku hasičů v Aténách řekl, že Řecko zažívá „děsivé léto“. Řecko sužuje nejhorší vlna veder za více než 30 let, teploty celý týden přesahují 40 stupňů Celsia.

Rozsáhlé požáry zuří na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Fanis Spanos, guvernér regionu, do kterého toto území spadá, v sobotu ráno na Facebooku varoval, že „oheň se s neslábnoucí silou šíří dál, spaluje lesy, ničí domy a ohrožuje lidské životy“. „Chceme konečně dostatečný počet letadel pro hašení, o které žádáme od prvního dne,“ vyzval Spanos.

V uplynulých dnech bylo nutné evakuovat mnoho vesnic, nasazeny k tomu byly i trajekty, protože plameny lidem odřízly cestu do bezpečí po souši. Agentura Reuters uvedla, že loď v sobotu odvezla stovky lidí z městečka Limni v severozápadní části ostrova. Bylo mezi nimi i mnoho seniorů, píše agentura Reuters.

Hoří dále i v Turecku

V Turecku, které podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sužují nejhorší požáry, jaké kdy zažilo, jich v sobotu stále hoří šest. Z domova museli odejít obyvatelé nejméně dalších dvou vesnic v provincii Mugla na jihozápadě země.

Živel na tureckém pobřeží Egejského a Středozemního moře v uplynulých jedenácti dnech připravil o život osm lidí, spálil desítky tisíc hektarů země a přinutil tisíce místních obyvatel i turistů k evakuaci.