Do Kurské oblasti míří jednotky z Kaliningradu, zní z Litvy

Horizont ČT24: Situace v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda kontroluje 74 obcí v ruské Kurské oblasti a za den postoupila o jeden až tři kilometry, přičemž obsadila další území o rozloze 40 kilometrů čtverečních, řekl v úterý velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v hlášení prezidentovi Volodymyru Zelenskému. Ruské ministerstvo obrany naopak o něco dříve uvedlo, že ruské jednotky zabránily ukrajinské armádě proniknout hlouběji do Kurské oblasti. Litevský ministr obrany při návštěvě Kyjeva informoval, že Rusové přesouvají k místu bojů jednotky z Kaliningradské oblasti.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ukrajinské jednotky postupují dál do Kurské oblasti, navzdory tvrzení Moskvy, podle které se podařilo frontu stabilizovat. Zároveň však institut zpochybnil pondělní Syrského tvrzení, že se ukrajinským silám podařilo ovládnout přibližně tisíc kilometrů čtverečních ruského území. V úterý večer Syrskyj mluvil o dalších čtyřiceti kilometrech dobytého území.

Ukrajina v pondělí ovládala asi 800 kilometrů čtverečních Kurské oblasti, napsala v úterý agentura AFP s odvoláním na svou vlastní analýzu, založenou na údajích ISW. Dodala, že ukrajinské jednotky stále vedou ofenzivu v tomto ruském regionu, na který podnikly překvapivý a rozsáhlý útok 6. srpna.

Ukrajinské síly podle ISW nekontrolují celé území v mezích deklarovaného maximálního postupu. Analytici také polemizují s tvrzením ukrajinských médií, že ukrajinská armáda po několika dnech útoku v Kurské oblasti obsadila více území, než dokázaly ruské jednotky od začátku roku v napadené zemi.

Podle výpočtů ISW Rusové od ledna do července okupovali 1175 kilometrů čtverečních ukrajinského území, a to i při probíjení se přes opevněné ukrajinské pozice v Doněcké oblasti na východě země.

Posily z Kaliningradu

Ruské ministerstvo obrany v úterý podle serveru Meduza a ruské služby BBC uvedlo, že ruská armáda za poslední den zabránila pokusům mobilních skupin ukrajinských ozbrojených sil prorazit u několika obcí v Koreněvském okrese v Kurské oblasti. Obce se nacházejí asi 26 až 28 kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice, podotkla Meduza.

Rusové podle Kyjeva přesouvají na obranu Kurské oblasti i některé jednotky z jižní fronty. Analytici přitom předpokládali, že Moskva nebude oslabovat stávající bojové linie na Ukrajině a do oblasti bude posílat jednotky ze vzdálenějších základen z ruského vnitrozemí.

Litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas v úterý při schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v Kyjevě uvedl, že Rusko přesouvá do Kurské oblasti jednotky ze své Kaliningradské oblasti. Ta se nachází na březích Baltu mezi Polskem a Litvou.

Agentura Reuters poznamenala, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by ruský tlak na východě Ukrajiny polevil. Velení ukrajinské armády uvedlo, že ruské jednotky v uplynulém dni vystupňovaly své útoky ve směru na Pokrovsk v Doněcké oblasti.

Ukrajinský postup

Ukrajinská armáda se postupem v Kurské oblasti přiblížila k několika ruským vojenským letištím, některá z nich slouží jako základny pro ruské strategické bombardéry, uvedl letecký expert Anatolij Chrapčinskij pro server New Voice of Ukraine.

Konkrétně zmínil letiště Šajkovka v Kalužské oblasti a letiště Baltimore ve Voroněžské oblasti. Šajkovka je „základna pro strategické bombardéry Tu-22M3“. „Baltimore byl jedním z 26 letišť, na kterém Rusko modernizovalo vzletové a přistávací dráhy a infrastruktury, což umožnilo jejich aktivní využívání po mnoho dalších let,“ dodal.

Geolokované záběry podle ISW potvrzují postup ukrajinských jednotek například severovýchodně od okresního města Koreněvo 30 kilometrů od hranic. „Ukrajinské cíle v této operaci zatím neznáme,“ zmínil analytik Jan Šír z Univerzity Karlovy.

Expert Jan Šír k postupu ukrajinských jednotek v Kurské oblasti (13. srpna 2024) (zdroj: ČT24)

Ruská reakce

Kurský gubernátor Alexej Smirnov podle ISW na poradě s ruským vůdcem Vladimirem Putinem zjevně bagatelizoval ukrajinský postup, když tvrdil, že Ukrajinci okupovali 28 obcí v pohraniční zóně o šířce 40 kilometrů a hloubce 12 kilometrů.

„Rozhodnutí Kremlu zveřejnit záběry (z porady prezidenta s gubernátory) ukazující, jak Putin kárá vysoké ruské představitele, je pravděpodobně varováním pro ostatní představitele, aby se zdrželi komentářů o ukrajinské invazi do Ruska,“ usuzuje ISW.

Co si myslím o Kursku? Odvážné, geniální, nádherné. Jen tak dál! Putin to začal, nakopejte mu zadek. Americké administrativě vzkazuji – vážím si vaší podpory. Nechte ty lidi bojovat a dejte jim zbraně, které potřebují, aby vyhráli válku, kterou si nemohou dovolit prohrát.
Lindsey Graham
republikánský senátor
13. 8. 2024, ČT24

Podle institutu se Putin nadále snaží vystupovat jako efektivní a dobře informovaný manažer situace na ukrajinsko-ruské hranici, ale zároveň přesouvá odpovědnost za pokračující problémy spjaté s ukrajinskou invazi v Kurské oblasti na další vojenské a vládní úředníky.

„Úspěšný ukrajinský vpád do Kurské oblasti naplno odhalil krizi vládnutí v Rusku – o tom do velké míry napovídá ruská komunikace. V prvních dnech Rusové popírali, že vůbec k akci došlo,“ připomněl Šír.

Mezitím nařídily ruské úřady evakuaci, své domovy muselo opustit přes sto tisíc lidí. Během úterý se očekává nucený odchod dalších obyvatel. Podle Šíra dosavadní průběh evakuace způsobil logistický kolaps. Vpád do Kurské oblasti je podle něj událost, které může dát do pohybu další procesy na ruské vnitropolitické scéně.

Klíčový moment

„Ukrajinské tažení v Kurské oblasti představuje klíčový moment s potenciálem změnit další průběh války. Ukázalo se, že Ukrajina dosáhla překvapujícího úderu navzdory značné přesile ruských jednotek, když využila jejich nepřipravenosti v pohraničních oblastech“, upozornil ISW v další analýze.

Institut dodal, že toto tažení ukázalo, že překvapení je stále možné i na částečně transparentním bojišti, kde protivník může pozorovat soustředění sil, ale nemůže spolehlivě rozpoznat záměr stojící za ním.

Drazí Ukrajinci, šli jsme do ruského supermarketu, vešel jsem dovnitř a říkám vám, výběr je chabý. Je to bída. Ukrajinské obchody jsou lepší. Sláva Ukrajině.
Ukrajinský voják
13. 8. 2024, ČT24

Dronové útoky a omezení pohybu

Rusko v noci na úterý vyslalo na Ukrajinu dvě balistické rakety, uvedlo ukrajinské letectvo. Třicet z celkem 38 ruských dronů sestřelila protivzdušná obrana v dohromady osmi oblastech, doplnilo. Prohlášení nezmiňuje, co se stalo se zbylými drony a dvojicí raket typu Iskander-M či KN-23.

Moskva ohlásila čtrnáct ukrajinských dronů zničených ve třech příhraničních oblastech. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeden ukrajinský bezpilotní letoun byl sestřelen nad Voroněžskou a Bělgorodskou oblastí a dvanáct nad Kurskou oblastí.

Načítání...

Ruské síly v noci na úterý zasáhly kritickou infrastrukturu ve městě Sumy, část města zůstala bez proudu a bez dodávek plynu. Úřady potvrdily jednoho raněného, napsal v úterý na svém webu list Ukrajinska pravda.

Ukrajinský generální štáb v Sumské oblasti zároveň omezil pohyb civilistů ve dvacetikilometrovém pásmu u hranic s Ruskem. Vojáci v oznámení na sociálních sítích uvedli, že se tak děje vzhledem k větší intenzitě bojů a nasazení ruských diverzních a průzkumných skupin.

Úřady nařídily evakuaci až dvaceti tisíc lidí z přibližně tří desítek obcí na ukrajinské straně hranice, upozornil zahraniční zpravodaj ČT Jan Řápek. „Jsou totiž v dostřelu minometů.“ Více než situaci v ruské Kurské oblasti nyní řeší a komentují své vlastní přežití. Zpravodaj také uvedl, že Rusové dál tlačí v Doněcké oblasti, které tedy zatím ukrajinský vpád do Ruska, neodlehčil.

Zprávy v 9: Ukrajinský postup v Kurské oblasti (zdroj: ČT24)

Situace na východě Ukrajiny

Ruské jednotky v uplynulých 24 hodinách vystupňovaly své útoky ve směru na Pokrovsk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, sdělilo v úterý velení ukrajinských ozbrojených sil. Ze 134 bojových střetů, které se odehrály v pondělí, připadla více než třetina právě na úsek fronty u Pokrovska.

„Na pokrovském směru naši obránci odrazili 52 útoků nepřítele u obcí Kalinove, Sucha Balka, Jelizavetivka, Zelene Pole, Novooleksandrivka, Hrodivka, Mykolajivka, Želanne, Skučne, Pantelejmonivka, Tymofijivka, Novoželanne, Ptyče a Vozdvyženka,“ napsal generální štáb v pravidelném přehledu situace na bojišti. Nejvíce útoků bylo u Hrodivky a Želanneho, které se nacházejí přibližně dvacet kilometrů od Pokrovska.