Operace v Rusku zvedla ukrajinskou morálku, soudí Bartošek

Interview ČT24: Místopředseda strany KDU-ČSL Jan Bartošek (zdroj: ČT24)

Ofenzivní operace na území Ruska zvedla morálku ukrajinské armády i Ukrajinců, „že jsou schopni uspět a dosáhnout vítězství a postupovat,“ řekl v Interview ČT24 místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Vidí to i jako vzkaz spojencům Ukrajiny, aby zintenzivnili její podporu.

Ukrajinští vojáci mají pod kontrolou přibližně jeden tisíc kilometrů čtverečních ruské Kurské oblasti, prohlásil v pondělí velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. To je zhruba dvakrát více, než činí rozloha Prahy, která má 496 kilometrů čtverečních. Hlavní velitel ukrajinské armády se k ofenzivě v Kurské oblasti vyjádřil poprvé.

„Výsledky budeme schopni hodnotit až po nějakém čase, ale jsou tam čtyři základní body, ke kterým to směřuje,“ uvedl Bartošek. Podle něj se ukazuje, že Rusové budou nuceni vyvázat část vojenských jednotek na Ukrajině, čímž se oslabí fronta. „A jejich bojová aktivita ustane nebo se minimálně utlumí,“ předpokládá.

Za zcela zásadní považuje posílení bojového ducha Ukrajinců. Vojenská operace na území Ruska podle něj zvedla morálku ukrajinské armády i samotných Ukrajinců. Přinesla jim poznání, „že jsou schopni uspět a dosáhnout vítězství a postupovat.“ To je důležité v kontextu toho, že dosud dlouho drželi své pozice nebo částečně ustupovali.

Významné je rovněž to, že ukrajinští vojáci poslali jasný vzkaz i spojencům Kyjeva, aby zintenzivnili podporu Ukrajiny. Je to také vzkaz obyvatelům Ruska, že jejich agresivní jednání „nebude nikdo tolerovat“ a že musí být připraveni na to, že „jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.“

Dále Bartošek zmínil, že územní zisky v Rusku umožní mít Kyjevu „silnější převodovou páku při vyjednáváních“.

Kdy a jak jednat o míru

Poslanec v rozhovoru též připomněl, že většina Ukrajinců svoji zemi bránit chce a odmítá dát Rusku část dobytého území výměnou za mír. Dokud bude Ukrajina říkat, že její vojáci jsou připraveni umírat, že jsou připraveni bojovat za svou zemi, tak do té doby je naší odpovědností jim pomáhat, uvedl místopředseda KDU-ČSL.

„Čím více se v jednání ustoupí Rusku, tím více bezohledně a agresivně se bude chovat do budoucna,“ zdůraznil s tím, že každý ukrajinský úspěch na frontě, každé zatlačení Rusů na původní hranice je úspěchem celého Západu.

Impuls k mírovým jednáním pak podle něho nemůže přijít zvenku – „to by byl podraz na Ukrajinu“ – ale z Kyjeva.