V Záporožské jaderné elektrárně vyhořela chladicí věž

V obsazené Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny vyhořela chladicí věž, prohlásila mluvčí zařízení Jevgenija Jašinová. Ruské i ukrajinské úřady oznámily, že požár, který vypukl v neděli, se již podařilo uhasit. Kyjev tvrdí, že oheň způsobili ruští vojáci – podle neoficiálních informací ukrajinské strany měli zapálit větší množství pneumatik. Okupanti naopak tvrdí, že za požár může útok ukrajinského dronu.

„Zevnitř zcela vyhořela chladicí věž, ale nebezpečí jejího zřícení nehrozí,“ cituje ruská agentura TASS Jašinovou. „Vzhledem k tomu, že reaktory jsou dlouhodobě odstavené, tak to nezkomplikuje současnou situaci z hlediska provozu nebo jaderné bezpečnosti,“ řekla jaderná fyzička Lenka Frýbortová.

Představitel ruských okupačních úřadů v Záporožské oblasti Vladimir Rogov po půlnoci napsal, že plameny se podařilo „zcela uhasit“. „Požár v Záporožské jaderné elektrárně je uhašen,“ oznámil podle agentury Ukrinform Serhij Lysak, náčelník Dněpropetrovské oblastní vojenské správy.

Ruská i ukrajinská strana uvedly, že radiace je v normě. Jejich prohlášení potvrdila i Frýbortová.

Požár v areálu Záporožské jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ujistila, že škody způsobené požárem nemají přímý vliv na bezpečnost jaderných bloků. Podotkla však, že jakýkoliv požár v areálu elektrárny nebo jejím okolí s sebou nese hrozbu rozšíření ohně rovněž na objekty, které jsou pro bezpečnost elektrárny důležité.

Experti MAAE v neděli slyšeli z elektrárny několik výbuchů, a potvrdili, že ze zařízení vycházel temný dým.

Příčiny požáru

Rusové podle neoficiálních informací v jedné z chladicích věží zapálili velké množství automobilových pneumatik, napsala agentura Reuters s odkazem na ukrajinského činitele z nedalekého Nikopolu. Z tohoto města je na elektrárnu vidět, doplnil Reuters.

Ruská strana tvrdí, že požár způsobil útok ukrajinského dronu. Kyjev naopak podle ruskojazyčné mutace serveru BBC z ohně v jednom z největších jaderných zařízení v Evropě viní ruskou armádu.

Od doby, kdy ruské síly krátce po zahájení invaze na Ukrajinu v roce 2022 elektrárnu obsadily, panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu. Elektrárna se nachází v podstatě na frontové linii a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Přestože je šest reaktorů odstaveno, zařízení stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál pro provoz klíčových systémů, které například zajišťují chlazení reaktorů.