Hongkongská policie provedla razii v dalším nezávislém médiu. Portál Stand News obvinila z pobuřování

Události ČT: Hongkongská policie zasahovala v dalším nezávislém médiu (zdroj: ČT24)

Hongkongská státní bezpečnost provedla razii v dalším nezávislém médiu –⁠ Stand News. Sedm pracovníků zatkla. Na základě zákona o státní bezpečnosti je viní ze spiknutí s cílem vydávat pobuřující publikace. Zpravodajský portál vzápětí oznámil, že končí – byl jedním z posledních prodemokratických v Hongkongu.

Další nezávislé médium v Hongkongu končí. Státní bezpečnost zatkla současné i bývalé zaměstnance a v redakci provedla razii. Vpád policistů do redakce byl zachycen přes živý přenos, který vysílal zástupce šéfredaktora Stand News a předseda Hongkongské asociace novinářů Ronson Chan.

„Odložte kameru. Pokud budete pokračovat v přenosu, znamená to bránění ve výkonu práce policie,“ vyhrožuje jeden ze zasahujících policistů v záznamu.

Mezi zatčenými jsou kromě editorů i členové správní rady včetně popové zpěvačky Denise Ho, která byla aktivní v demokratickém hnutí. Stand News už oznámily, že končí.

Policie nevylučuje, že zatýkání bude pokračovat. „Považuji za úspěch, že jsme podchytili zločin proti národní bezpečnosti na základě zákona o státní bezpečnosti,“ vyzdvihl razii vrchní inspektor oddělení Li Kwai-wah.

Konec svobodných médií?

Zaměstnance razie nepřekvapila. Po zavření deníku Apple Daily, jehož vydavatel a několik novinářů jsou ve vězení, byly Stand News jedním z posledních prodemokratických médií. Zpravodajský portál si lidé oblíbili během protestů v roce 2019. Ze zahraničí se ozývá kritika, že vláda likviduje svobodu slova.

Ze všech lidí stíhaných na základě zákona o státní bezpečnosti čelí drtivá většina – 85 procent – obvinění z trestných činů, které souvisejí se svobodou projevu. Dosavadní verdikty lidem jasně naznačují, co už je za hranou.

Netýká se to však pouze novinářů nebo aktivistů. Nejasně formulovaný zákon vláda zneužívá proti komukoli, kdo se znelíbí – včetně učitelů nebo právníků. Významné občanské skupiny a organizace raději ukončily činnost.