Fotografové spolupracující se zahraničními médii byli na místě hned po útoku Hamásu. Izrael žádá vysvětlení

Izrael žádá po několika zahraničních médiích vysvětlení, jak je možné, že jejich fotoreportéři 7. října dokumentovali překvapivý útok teroristů z Hamásu na jih Izraele. Jeruzalém varoval, že by mohla být považována za spoluviníky trestných činů, píše izraelský deník The Times of Israel. Bezprostředně po začátku útoku byli na místě spolupracovníci agentur Reuters a AP, kteří své snímky dodávají i stanici CNN a deníku The New York Times. Média odmítají, že by o útoku věděla předem. CNN již s fotografem přerušila spolupráci.

Izraelská žádost se opírá o zprávu nevládní organizace HonestReporting, která upozorňuje zejména na etickou stránku věci. Táže se také na blízkost vztahů některých fotografů se členy Hamásu, zejména kvůli fotografii, na níž fotografa líbá na tvář jeden z vůdců palestinského teroristického hnutí. Zpráva také upozorňuje, že reportéři během útoku na sobě nemají helmy ani neprůstřelné vesty.

„Teroristé z Hamásu nebyli jediní, kdo 7. října zdokumentoval válečné zločiny, kterých se dopustili během svého smrtícího řádění na jihu Izraele. Některá jejich zvěrstva zachytili fotoreportéři z Gazy pracující pro tiskové agentury Associated Press (AP) a Reuters, jejichž ranní přítomnost v prolomené hraniční oblasti vyvolává vážné etické otázky,“ uvádí HonestReporting.

Během útoku bojovníci Hamásu zavraždili na čtrnáct set lidí, převážně civilistů, a dalších asi 240 lidí unesli do Pásma Gazy, kde Hamás vládne. Několik těchto únosů zmiňovaní fotoreportéři zachytili a jednoznačně o nich informovali jako o únosech, píše HonestReporting.

Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvedla, že vedení dotčených médií poslala dopis se žádostí o vysvětlení. Žádala také okamžité kroky a uvedla, že to je „porušení pravidel profesní etiky“, píše Times of Israel.

Média provinění odmítají

Tisková agentura AP v reakci na obvinění napsala, že „AP používá snímky od nezávislých fotografů z celého světa, včetně Pásma Gazy. Agentura Associated Press neměla o útoku ze 7. října žádné informace, než k němu došlo“.

Snímek fotografa AP z izraelského kibucu Kfar Azza po útoku Hamásu ze dne 7. října
Zdroj: ČTK/AP/Hassan Eslaiah

Agentura Reuters „kategoricky odmítá, že by o útoku věděla předem nebo že by její novináři infiltrovali Hamás“. „Fotografie zveřejněné agenturou Reuters byly pořízeny dvě hodiny poté, co Hamás vypálil rakety směrem na jižní Izrael, a více než 45 minut poté, co Izrael uvedl, že ozbrojenci překročili hranici,“ uvedla britská agentura.

Její kmenoví reportéři nebyli na místech zmiňovaných ve zprávě HonestReporting a agentura použila snímky od dvou nezávislých fotografů působících v Gaze, uvedl Reuters.

CNN poté sdělila izraelskému zpravodajskému webu Ynet, že ukončila spolupráci s jedním z fotografů jmenovaných ve zprávě.