Finsko s Estonskem vyšetřují poškození plynovodu. Pokud se prokáže sabotáž, NATO zareaguje

Na plynovodu spojujícím Finsko a Estonsko se objevilo poškození, jehož důsledkem byl únik plynu. Finský premiér Petteri Orpo podle agentury Reuters řekl, že byl pravděpodobně způsoben vnějším zásahem. Je však podle něj příliš brzy na vyvozování závěrů, kdo nebo co poškození způsobilo. Šéf NATO Jens Stoltenberg před zasedáním ministrů obrany NATO prohlásil, že pokud se prokáže, že šlo o úmyslnou sabotáž, bude Aliance reagovat.

Plynovod Balticconnector provozovatelé odstavili v neděli brzy ráno kvůli neobvyklému poklesu tlaku plynu a obavám z úniku. Poškozen byl také podmořský telekomunikační kabel. Finský úřad pro vyšetřování naznačil, že se přiklání k verzi úmyslného poškození infrastruktury, dodal ale, že také nevyloučil verzi nehody.

Orpo zdůraznil, že vyšetřování je zatím v počáteční fázi. Také poznamenal, že z plynu pochází pět procent finské energetické spotřeby. Ani poškození datového kabelu konektivitu Finska podle premiéra neovlivní.

„Nyní je důležité zjistit, co se stalo a jak se to mohlo stát. Pokud se prokáže, že se jedná o záměrný útok na kritickou infrastrukturu NATO, bude to samozřejmě vážné a bude to znamenat jednotnou a odhodlanou reakci NATO,“ prohlásil Stoltenberg. Jak dodal, ohledně události je v kontaktu s i finským prezidentem Saulim Niinistöem.

Dlouhé opravy

Estonský provozovatel přepravního systému Elering a finský provozovatel Gasrid v pondělí oznámili, že opravy zaberou nejméně pět měsíců.

Norský seismologický ústav Norsar zveřejnil informaci, že v noci ze soboty na neděli zaznamenal v Baltském moři pravděpodobnou explozi v zóně, kde z plynovodu unikal plyn. „Norsar zachytil pravděpodobný výbuch u finského pobřeží Baltského moře 8. října 2023 v 1:20 (0:20 SELČ),“ uvedl institut na webu.

Plynovod Balticconnector je dlouhý 77 kilometrů a vede mezi finským městem Inkoo a estonským Paldiski. Plyn může téct plynovodem oběma směry, a to v závislosti na tom, kde je větší poptávka.

Loni v září poškodily dosud nevysvětlené výbuchy potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. Západní politici ruská obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. List The New York Times později napsal, že za sabotáží mohla být proukrajinská skupina. Také Kyjev ale jakékoli zapojení do věci odmítá.