Favoritem španělských voleb jsou lidovci. Kritici se obávají, že do vlády přizvou krajní pravici

Události: Favoritem španělských voleb jsou lidovci (zdroj: ČT24)

Už za tři dny čekají Španělsko předčasné volby. Rozhodl o nich v květnu socialistický premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom dlouhodobě favorizují opoziční lidovce. Jejich kritici se obávají, že konzervativní strana by mohla vytvořit koalici s krajní pravicí. Ta by se dostala k moci poprvé od smrti fašistického diktátora Francisca Franca.

Sánchezovi dávají zahraniční média přezdívku „hezoun“. Premiér rád riskuje, ze soubojů, které se zdají být předem prohrané, ale vyšel už několikrát jako vítěz. I nyní průzkumy naznačují, že velká část voličů se od něj odvrátí. Přesto jednapadesátiletý politik věří v úspěch.

Sánchez je jedním z pěti posledních socialistických premiérů v Evropě. Vypsáním předčasných voleb překvapil nejen Španěly, ale celou Radu Evropské unie, které Madrid předsedá od začátku července.

Španělské předsednictví spadlo do klíčového období, příští rok totiž budou evropské volby. V zásadě platí, že co nestihnou unijní instituce dojednat letos, už velkou šanci na schválení nemá. Na stole jsou některé části takzvaného Green Dealu, migrační reforma nebo změny na trhu s elektřinou.

Opozice vidí v termínu voleb záměr

Země se nyní potýká s extrémní vlnou veder, která přinesla rekordní teploty. V nezvyklém datu hlasování vidí opozice záměr. „Proč Sánchez vypsal tyto volby? Aby šlo volit málo lidí,“ míní předseda Lidové strany Alberto Núňez Feijóo.

Přesto konzervativní lidovci děkují za podporu, jsou totiž jasnými favority voleb. Nemalá část Španělů se však obává, že do vlády pozvou krajně pravicovou stranu Vox. S ní už spolupracují na komunální a regionální úrovni.

Orbánovo Maďarsko jako vzor

Strana Vox vystupuje proti katalánským separatistům, levici i sexuálním menšinám. Popírá existenci domácího násilí, staví se proti potratům i části migrantů.

„Zbývá jen měsíc a budeme moci vyhnat z vládního sídla v paláci Moncloa a z vlády nepřátele Španělska,“ prohlásil dříve předseda strany Vox Santiago Abascal.

Své spojence má i v Evropě. Za vzor dává Maďarsko premiéra Viktora Orbána nebo Bratry Itálie premiérky Giorgie Meloniové.