Evropu zasypal sníh. Letiště v Británii zrušila desítky letů, v Estonsku zůstaly tisíce lidí bez proudu

Silné sněžení a mrazy komplikují leteckou, železniční i silniční dopravu ve Velké Británii. Londýnská letiště Gatwick a Stansted upozornila, že může docházet k dalšímu rušení spojů, Standsted dokonce v neděli večer zcela přerušil provoz. Ve Skotsku meteorologové naměřili v noci na pondělí minus 15 stupňů Celsia, mráz má podle předpovědi vydržet i v noci na úterý. U Birminghamu se pod čtyřmi dětmi prolomil led na zamrzlém jezeře. Tři chlapci zemřeli, čtvrtý je v kritickém stavu. V Estonsku zůstalo kvůli sněhové bouři asi třináct tisíc domácností bez proudu. Nejvíce postižené byly ostrovy Saaremaa i Hiiumaa.

Letiště Stansted v neděli večer oznámilo, že bylo nuceno uzavřít svou jedinou runway, dokud z ní nebude odklizen sníh. Všechny lety byly zrušeny. „Včera večer jsme měli letět s Ryanairem z letiště Stansted. Let do Barcelony měl odletět v 17:45. Do letadla jsme nastoupili kolem deváté večer, pak jsme tam až do jedenácti seděli a následně byl let zrušen,“ popsal situaci jeden z cestujících.

„Bezpečí pasažérů je na prvním místě,“ oznámil mluvčí letiště. „Radíme cestujícím, aby si zkontrolovali informace o letu u své letecké společnosti,“ dodal.

Mrznoucí mlha omezila provoz také na letišti Heathrow, v neděli bylo zrušeno víc než padesát letů. Spoje rušilo také letiště Gatwick. Některé lety byly odkloněny.

Bez komentáře: Zimní počasí v Evropě (zdroj: EBU)

Tragédie v Birminghamu

V neděli odpoledne došlo k tragédii nedaleko Birminghamu, kde čtyři děti spadly do ledové vody, když si hrály na zamrzlém jezeře. Místní zdravotnické služby uvedly, že u dětí došlo k srdeční zástavě. Policie v pondělí oznámila, že chlapce ve věku jedenácti, deseti a osmi let se záchranářům nepodařilo oživit. Šestiletý chlapec je v kritickém stavu v nemocnici.

„Prohledávání jezera pokračuje, protože se snažíme zjistit, co přesně se stalo a zda do vody nespadl ještě někdo další,“ uvedli policisté. 

Se sněžením a mrazivým počasím se potýká i Londýn
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Kvůli mrazivému počasí byly v pondělí do pohotovostního režimu uvedeny dvě uhelné elektrárny pro případ, že by začala vypadávat elektřina. Společnost National Grid, která v Británii provozuje distribuční síť, uvedla, že zatím není potvrzeno, že budou potřeba.

Meteorologický úřad vydal varování před sněhem a náledím v Londýně a jihovýchodní Anglii a varování před náledím a mlhou v dalších částech Anglie a v celém Severním Irsku.

Společnost Southeastern, která provozuje železniční dopravu do Londýna, doporučila cestujícím, aby necestovali kvůli vážným poruchám způsobeným sněhem a náledím.

Zima zasáhla i pobřeží Baltského moře

Kvůli silnému větru byl zastaven provoz trajektů na ostrov Hiiumaa, jejich provozovatel doufá, že znovu budou moci vyplout v pondělí večer. Zpoždění jsou také v železniční a letecké dopravě, některé spoje byly zrušeny. Vzhledem ke špatným podmínkám na silnicích i k tomu, že sněžení má během pondělí nabrat na síle, úřady vyzývají lidi, aby nikam nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. V Estonsku žije asi 1,3 milionu lidí.

Podobné varování platí na pondělí i v centrální části polského pobřeží Baltského moře, kde meteorologové předpovídají silný vítr a tvorbu závějí. „Pokud můžete, zůstaňte doma,“ nabádá vládní bezpečnostní centrum obyvatele regionu. Upozorňuje je také na možné výpadky dodávek proudu.

Příchod skutečné zimy komplikuje hlavně provoz na silnicích. V Lodžském vojvodství už v neděli vpodvečer spadl do příkopu autobus, kterým cestovalo dvaadvacet lidí. Zranil se jeden z nich. Podle hasičů řidič zřejmě nepřizpůsobil jízdu podmínkám na silnici.