Eurovolby v Polsku vyhrála strana premiéra Tuska, přerušila vítěznou sérii Práva a spravedlnosti

Ve volbách do Evropského parlamentu těsně zvítězila proevropská Občanská koalice (KO) premiéra Donalda Tuska, druhé skončilo národněkonzervativní Právo a spravedlnost (PiS). Vyplývá to z údajů zveřejněných polskou volební komisí. Portál Onet.pl píše, že Tuskovi se podařilo prolomit sérii volebních vítězství PiS, která trvala od roku 2014.

Po sečtení hlasů ze všech volebních obvodů podpořilo KO 37,1 procenta voličů, PiS 36,2 procenta. Na třetí pozici skončila krajně pravicová Konfederace s 12,1 procenta hlasů. Čtvrtá je středová strana Třetí cesta, kterou podpořilo 6,9 procenta voličů, Levici svůj hlas dalo 6,3 procenta voličů.

„Rozdíl mezi dvěma hlavními stranami je marginální a obě delegují do Bruselu stejný počet europoslanců, ale ta symbolika, že Právo a spravedlnost poprvé po deseti letech prohrála a skončila v uvozovkách až druhá a že poprvé po deseti letech zvítězila jiná strana, je samozřejmě velká,“ uvedl zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Zpravodajové Papadopulos a Šilhan k výsledkům polských a slovenských voleb do europarlamentu (zdroj: ČT24)

Tusk po oznámení odhadů prohlásil KO za vítěze hlasování a Polsko vzhledem k výsledkům v Německu a Francii za „maják naděje pro Evropu“. „Z velkých zemí Polsko ukázalo, že zde vítězí demokracie,“ nechal se slyšet politik, který hlasování označoval za volbu mezi bezpečnou budoucností v srdci Unie v případě vítězství svého uskupení a nebezpečnou budoucností, pokud by zvítězilo PiS.

Politoložka Agnieszka Cianciarová z Polské akademie věd předpokládá, že díky volebnímu vítězství Tuskem vedené Občanské koalice bude mít země silný hlas při rozhodování o nejdůležitějších postech v EU. „S klidem můžeme počítat s funkcí velmi důležitého eurokomisaře,“ je přesvědčená.

V novém Evropském parlamentu Tuskova strana podle Onet.pl obsadí 21 křesel, PiS o jedno méně. Konfederace získala šest mandátů a Třetí cesta a Levice po třech. Hlasovat přišlo 40,47 procenta oprávněných voličů.

KO od loňského prosince vládne s Třetí cestou a Levicí. Tyto strany tehdy po osmi letech odstavily od vlády PiS, které zcela ovládalo polskou politickou scénu v posledních letech a prosadilo řadu sporných opatření, kvůli kterým se Polsko dostalo do sporů s Evropskou komisí.

Nedělní volby sice znamenají úspěch pro Tuskovo uskupení, jeho koaliční partneři si však dobře nevedli. Kdyby se stejným výsledkem skončily volby do Sejmu, dolní komory polského parlamentu, ztratily by koaliční strany většinu.

Předchozí volby do Evropského parlamentu v roce 2019 jednoznačně vyhrálo Právo a spravedlnost s podporou 45,4 procenta hlasů. Získalo 27 mandátů z tehdejších 52.