Čtvrtina mladých Ukrajinců chce po škole odejít do zahraničí, zjistil průzkum

Zhruba každý čtvrtý mladý Ukrajinec chce po dokončení školy opustit svou zemi. V městských oblastech má takový úmysl 31 procent studentů, na venkově je jich výrazně méně. Vyplývá to z průzkumu ukrajinské společnosti Vox Populi pro charitativní organizaci Saved.

Zatímco 53 procent dnešních ukrajinských studentů chce ve své vlasti po škole zůstat, 26 procent chce odejít do zahraničí. Dvacet procent mladých respondentů se ještě nerozhodlo, kde chtějí žít. Z těch, kteří chtějí zůstat na Ukrajině, uvedlo 23 procent, že chtějí změnit místo bydliště.

Zatímco v městských oblastech tvoří podíl studentů toužících po životě v zahraničí 31 procent, ve venkovských oblastech je to šestnáct procent.

Průzkum také ukázal, že budoucnost vidí optimisticky 83 procent učitelů a 70 procent rodičů, zatímco dospívajících s optimistickým pohledem do budoucnosti je 52 procent. Čtyřiadvacet procent jich vyjádřilo pesimismus ohledně budoucnosti samotné Ukrajiny.

V EU jsou kvůli ruské invazi miliony uprchlíků z Ukrajiny

Zkoumání se účastnilo 1397 studentů starších 14 let a dotazováno bylo také 1288 jejich rodičů a 1141 učitelů po celé Ukrajině. Více než třetina respondentů byla z frontových regionů. Ukrajina už téměř dva roky čelí ruské invazi.

V Evropské unii nyní žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců před ruskou agresí na Ukrajině přijaly Německo, Polsko a Česká republika, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370 tisícům lidí, vyplývá z údajů evropského statistického úřadu Eurostat k 31. prosinci 2023. Nejvíce Ukrajinců v přepočtu na velikost populace přijalo ze všech zemí EU Česko.

Tazatelé z Vox Populi rovněž zjistili, že ve frontových regionech pokračuje výuka 81 procent studentů on-line, zatímco na západě Ukrajiny se výuka z domova „převážně nebo vždy“ týká 64 procent studentů. Drtivá většina (87 procent) učitelů uvedla, že se po ruské invazi zvýšila jejich pracovní zátěž. Třiašedesát procent kantorů z celé Ukrajiny zároveň tvrdí, že studijní výsledky jejich svěřenců se za invaze zhoršily.