Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Události: Epidemie covidu se v Číně horší (zdroj: ČT24)

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.

Několikaletá nulová tolerance čínské vlády vůči covidu-19 je minulostí. Od 7. prosince se po protestech a náhlém uvolnění omezení nemoc zemí prudce šíří. Krematoria hlásí zvýšenou poptávku po službách a zahraniční epidemiologové předpovídají pro letošek milion čínských obětí.

Nemocnice – jako ta v Šanghaji – plně využívají i čekárny a chodby. Oficiálně jsou ale za pondělí uvedena v miliardové zemi pouze tři úmrtí na covid.

WHO chce od Pekingu data v reálném čase

„Statistickým údajům moc velkou pozornost nevěnuji, ale určitě to pokulhává a budou tam jistě nějaká data, která se nevykazují. S tím nic nenaděláte,“ přiznává Žuan, obyvatelka Šanghaje.

Světová zdravotnická organizace žádá od Pekingu přesná data v reálném čase. Spojené státy, západní Evropa, Indie a Japonsko zavádějí preventivní opatření – po cestujících z Číny vyžadují negativní výsledek testu na covid. Ministerstvo zahraničí se ohradilo.

Turismus je před lunárním novým rokem na vzestupu

„Jsme rozhodně proti pokusům manipulovat s preventivními opatřeními pro politické účely a přijmeme odpovídající protiopatření,“ řekla Mao Ning, mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Od 8. ledna Čína pustí své občany do zahraničí bez omezení. A už teď je na vzestupu vnitrostátní turismus, který k šíření koronaviru přispívá. Před lunárním novým rokem za necelé tři týdny navíc ještě poroste.

„Soudě podle situace na Nový rok je zcela zřejmé, že přístup turistů už se změnil z opatrného na optimistický, což je zásadní zlom,“ míní Taj Pin,
ředitel Čínské turistické akademie.