Biden se dle AP blíží 270 volitelům, Trump se nevzdává a chystá se soudit

Americké prezidentské volby se nachylují ke konci, sčítání do brzkých čtvrtečních ranních hodin středoevropského času zatím vítěze neodhalilo. Blíže se zdál být demokratický kandidát. AP přisuzovala Bidenovi 264 volitelů a Trumpovi 214. Demokratickému kandidátovi by tedy k vítězství chybělo šest hlasů. Ty jsou k mání v Nevadě, která své výsledky oznámí ve čtvrtek ráno místního času. Současný prezident se předčasně prohlásil za vítěze, jeho kampaň navíc požádala soud o přepočet hlasů ve Wisconsinu a pozastavení sčítání hlasů v Michiganu a Pensylvánii.

Odhad průběžných výsledků voleb podle AP (modře demokraté, červeně republikáni, světle vedení, tmavě vítěz).

AP odhaduje, jaká část hlasů byla sečtena. Účast odhaduje na základě minulých voleb, informací o předčasném hlasování a průzkumů u volebních místností. Odhad se může měnit na základě zpřesňujících se informací.

Duel o Oválnou pracovnu vyvrcholil, o vítězi klání ale zatím jasno není. Obhájce úřadu si připsal významný úspěch, když dokázal na svou stranu získat klíčovou Floridu a s ní i 29 volitelských hlasů.

Podle exit pollů stanice CNN za Bidenovým slabším výkonem na Floridě stojí především vlažná podpora ze strany Hispánců z oblasti Miami, zejména Kubánců, kteří jsou zdrženliví ke kandidátovi, jehož Trump označuje za socialistu. Hispánci by mohli Bidena oslabit také v Georgii, upozorňuje CNN.

On-line přenos

Americké prezidentské volby

  • 14:51
    Česká televize

    "Očekávám Ameriku, kde prezident Biden bude spíše působit umírněně, bude se snažit zemi sjednocovat, ale situace je tak vyhrocená, že se mu to nepodaří. Hlavně radikální levicové křídlo jeho strany na něj bude tlačit a požadovat zásadní reformy," míní publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého se však tyto požadavky nepodaří uskutečnit kvůli očekávané republikánské většině v Senátu.

  • 14:45

    Bidenovo volební vítězství zatím neuznala řada vlivných členů Republikánské strany, čeká se například na reakci jejich lídra v Senátu Mitche McConnella.

  • 14:39

    Britský premiér Boris Johnson označil Spojené státy za nejbližšího a nejdůležitějšího spojence Velké Británie. Doplnil přitom, že Washington považuje za tvrdého vyjednavače a vyjádřil naději, že se posunou bilaterální jednání v otázce obchodu a obnoví se spolupráce na ochraně klimatu.

Demokratický kandidát podle projekcí AP dosáhl vítězství v klíčových státech kolem Velkých jezer – Michiganu a Wisconsinu. Uspěl také v tradičně republikánské Arizoně. Dle aktuálních odhadů mu k vítězství ve volbách stačí šest hlasů, které může získat v Nevadě. Ta oznámí státní výsledky ve čtvrtek ráno místního času.

Trump chce přepočítat Wisconsin

Do voleb v USA výrazně zasáhla pandemie koronaviru. Řada Američanů se tak rozhodla volit korespondenčně. Účast v letošních prezidentských volbách by podle deníku The New York Times proto mohla dosáhnout 67 procent a být tak nejvyšší za posledních více než 100 let. Znamenalo by to, že svůj hlas odevzdalo kolem 160 milionů obyvatel země, napsal list. Z toho více než 101,1 milionu lidí odvolilo předčasně anebo poštou.

Tyto hlasy každý stát sčítá jiným způsobem – některé to umožňují již v předstihu a výsledky jsou potom k dispozici brzy po uzavření volebních místností, jinde se ale – například v klíčové Pensylvánii – korespondenční hlasy mohou začít sčítat až s uzavřením místností.

Dopočítávání předčasně odevzdaných hlasů promlouvá do průběžných výsledků. Například v Michiganu Trump dlouho vedl, Biden ale postupně jeho náskok smazal.

Těsný souboj vedli kandidáti ve zmiňovaném Wisconsinu. AP tento stát přisoudila Bidenovi, kvůli nepatrnému rozdílu ale prezident požádá o přepočtení. Oznámil to šéf jeho kampaně Bill Stepien. Každý kandidát při těsném výsledku o necelý procentní bod tak může učinit. „Jsou zprávy o nepoctivých případech v několika wisconsinských okresech, což vyvolává vážné pochybnosti o platnosti výsledku. Čísla dávají prezidentovi právo na přepočítání a my o to okamžitě požádáme,“ řekl Stepien.

Zpochybňování voleb

Kampaň amerického prezidenta už požádala o pozastavení sčítání hlasů také v Pensylvánii. Republikánští pozorovatelé prý nemají přístup ke sčítání a chtějí, aby se situace zpřehlednila. Ze stejného důvodu požádal Trumpův tým o pozastavení sčítání v Michiganu. V největším městě Detroitu se skupina prezidentových příznivců dožadovala vpuštění do budovy, aby mohli sčítání pozorovat.

Americký prezident už ve středu ráno středoevropského času na Twitteru prohlásil, že jeho kampaň je na tom skvěle, ale „oni se snaží ukrást volby. Nikdy to nedopustíme. Nelze hlasovat poté, co se zavřou místnosti,“ napsal. V průběhu středy zpochybnil sčítání hlasů ještě několikrát, sčítání hlasů ale v USA vždy trvá déle než pouze volební noc.

„Je to snaha dopředu zpochybnit, jak dlouho bude sčítání trvat,“ konstatoval amerikanista Jan Beneš. Trump podle něj naráží zejména na hlasování v Pensylvánii, kde lze odevzdávat hlasy až do pátku. „Takovým způsobem se sčítají hlasy ve spoustě států, není to poprvé a není to naposledy,“ dodává.

„Korespondenční hlasování bylo běžné i v předchozích volbách. Není to něco nového, co bylo zavedeno kvůli pandemii koronaviru. Je ale pravda, že počet těchto voličů je výrazně vyšší než v jakýchkoliv předchozích volbách,“ dodává ke komentáři Donalda Trumpa ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj je možné, že výsledek voleb bude napaden u soudu. „K tomu už obě strany udělaly některé kroky.“

Události: Spojené státy stále neznají vítěze prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Biden vyzval ke zklidnění, vítězem se neprohlásil

Demokratický kandidát Joe Biden promluvil na tiskové konferenci a vyjádřil přesvědčení nad tím, že vyhrál v dosti státech na to, aby získal 270 hlasů volitelů. Za vítěze se ale neprohlásil. Očekává, že díky korespondenčním hlasům zvítězí v Pensylvánii.

Bývalý viceprezident vyzval ke zklidnění povolební situace. Zdůraznil, že politické soupeření neznamená nepřátelství. „Budu pracovat tvrdě pro ty, kteří mě nevolili, stejně jako pro ty, kteří mi dali svůj hlas. Vedl jsem kampaň jako demokrat, ale vládnout budu jako Američan,“ prohlásil. Dále mluvil o tom, že Amerika je sice velmi rozdělená, přesto je mnohem více věcí, které mají lidé společné než naopak.

Joe Biden: „Vedl jsem kampaň jako demokrat, ale budu vládnout jako americký prezident“ (zdroj: ČT24)

Trump: Obrátíme se na Nejvyšší soud

Současný prezident Donald Trump vystoupil v Bílém domě před svými příznivci. Podle něj je prý jasné, že vyhrál v Severní Karolíně a Georgii, ačkoli výsledky definitivní nebyly. „Jsme připraveni na velkou oslavu, výsledky jsou fenomenální,“ řekl přesto prezident.

Trump také oznámil, že se považuje za vítěze voleb, ačkoliv nepodloženě. Jeho projev přenášely živě všechny velké televizní stanice, některé ale přenos z Bílého domu přerušily ještě před koncem Trumpovy promluvy, aby divákům ihned připomenuly skutečný stav volebního souboje.

„Neradi do toho vstupujeme, ale povinnost nás nutí poznamenat, že když (Trump) říká, tyhle volby jsme vyhráli, už jsme vyhráli', tak se to ani trochu nezakládá na faktech,“ řekl moderátor MSNBC Brian Williams. Prezidenta nenechala domluvit ani režie NBC News, píše deník The New York Times. Stanice CBS zase během Trumpovy promluvy do obrazu připojila vzkaz, že „CBS nemá předpověď vítěze prezidentského souboje“.

Ve svém projevu Trump volby označil za podvod na americkém lidu. „Je to ostuda,“ uvedl s tím, že hodlá výsledky napadnout i u Nejvyššího soudu. Nebylo však příliš jasné, o co by se ohlášená stížnost měla opírat.

„Chceme, aby veškeré hlasování skončilo,“ uvedl Trump v době krátce po uzavření posledních volebních místností. Znovu tak napadl korespondeční volbu, která je dle něj velmi zneužitelná. Současný prezident je velmi nespokojený s příliš pomalým sčítáním hlasů v některých státech. 

Za nehorázné považuje Trumpovy výroky volební štáb Bidena. Oznámil, že v případě snah prezidentova týmu zastavit sčítání hlasů aktivuje své právníky.

„Přijde mi to jako konspirační teorie, že by tak velké množství voličů přišlo odevzdat svoje hlasy po uzavření volebních místností. Spíše se jedná o to, že jednotlivé státy mají různé způsoby korespondenční volby,“ říká amerikanista Jan Beneš. Nesmírně dlouho podle něj trvá kontrola podpisů na volebním lístku. „Rozhodně bych netvrdil, že systém je nějakým způsobem nakloněný nějakému kandidátovi. Víme, že to bude trvat dlouho,“ dodává Beneš.  

Brífink stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa v průběhu sčítání hlasů (zdroj: ČT24)

Reakce ze zahraničí

Na vývoj ve Spojených státech už reagovali představitelé řady evropských zemí včetně českého premiéra Andreje Babiše, který vyjádřil přesvědčení, že bez ohledu na výsledek bude spolupráce mezi Českem a USA ještě lepší než dosud.

Podobně se k americkým volbám vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). „Jednání na nejvyšších úrovních mezi představiteli ČR a USA v posledních letech jsou důkazem velice intenzivních spojeneckých vztahů mezi oběma zeměmi. Věřím, že v tomto pozitivním trendu budeme dále pokračovat bez ohledu na výsledky amerických prezidentských voleb,“ uvedl ministr.

Rozporuplné ohlasy vyvolalo Trumpovo předčasné tvrzení o vítězství. Ačkoliv výsledky  zůstávají stále nejasné, slovinský premiér Janez Janša už pogratuloval současnému šéfovi Bílého domu ke znovuzvolení. Učinil tak jako první lídr členské země Evropské unie, upozornila agentura Reuters. 

Německá ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová sleduje povolební dění ve Spojených státech s velkými obavami, protože spory o výsledek by mohly vyústit v ústavní krizi. Řada německých politiků zkritizovala Trumpův výrok o plánu zastavit sčítání hlasů, jejž nepřímo naznačil.