Pošta má 10 dní po volbách na doručení hlasů. Soud odmítl Trumpovu kritiku

Americký nejvyšší soud zamítl žádost volebního týmu Donalda Trumpa, který chtěl zablokovat prodloužení lhůty pro přijetí volebních hlasů zaslaných poštou v Severní Karolíně. Informovala o tom agentura AP, podle níž se jedná o dílčí vítězství demokratů před prezidentskými volbami konanými 3. listopadu.

Soudci ve středu místního času nevyhověli žádosti republikánů a ponechali v platnosti verdikt soudu nižší instance, který schválil rozhodnutí volební komise v Severní Karolíně o prodloužení nejzazšího termínu pro započtení korespondenčních hlasů. Ta s ohledem na možné problémy americké pošty se včasným doručováním rozhodla, že platné budou ty hlasy, které budou odeslány nejpozději v den voleb a doručeny do 12. listopadu.

Nejvyšší soud dříve ve středu zamítl i další návrh republikánů, kteří se dožadovali přednostního projednání obdobné žaloby proti prodloužení lhůty pro započtení hlasů poštou v Pensylvánii. Opatření tak zatím zůstává v platnosti. Oba zmíněné státy jsou pro Trumpa důležité z hlediska šancí na znovuzvolení, protože patří k takzvaným swing states.

Nová soudkyně nejvyššího soudu Amy Coneyová Barrettová, kterou nominoval Trump a která do funkce nastoupila v pondělí po schválení Senátem, se středečního hlasování nezúčastnila. Podle mluvčího soudu neměla dost času seznámit se s případem.

Spory kolem pošty

Pře o korespondenční hlasování v Severní Karolíně a Pensylvánii je jedním z celé řady soudních sporů týkajících se nadcházejících prezidentských voleb. Američané letos hlasují poštou v rekordním počtu, což by podle odhadů mohlo přispět k nejvyšší volební účasti za více než sto let.

Mnoho států usnadnilo možnost hlasování poštou v obavách ze šíření koronavirové nákazy v přeplněných volebních místnostech či frontách na hlasování.

Trump opakovaně vystoupil s nepodloženým tvrzením, že hlasování poštou –⁠ které je v amerických volbách běžnou praxí –⁠ poznamenají podvody. Ty jsou v USA podle odborníků nicméně velmi vzácné.