Evropské i americké akcie v reakci na volby v USA silně rostou

Evropské akciové indexy ve středu odpoledne přešly k růstu. Překonaly tak dopolední propady, do kterých je poslaly odhady výsledků prezidentských voleb ve Spojených státech. Naopak americké akcie hned po zahájení obchodování zahájily výrazný vzestup.

Panevropský index STOXX Europe 600 krátce po zahájení obchodování odepisoval skoro 1,5 procenta, záhy ale ztráty zmírnil a před 10:00 SEČ už vykazoval pokles jen asi o 0,3 procenta na 355 bodů.

Asijské trhy naopak výrazně zpevnily. V té době se zdál náskok kandidáta Demokratické strany Joea Bidena poměrně výrazný, což by nahrávalo odhadům analytiků před volbami. Finanční trhy už nějaký čas předpovídají, že volby vyhraje právě Trumpův vyzyvatel Biden.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 vzrostl o 1,72 procenta a uzavřel na 23 695,23 bodu. Index Straits Times burzy v Singapuru pak zpevnil o 0,68 procenta na 2514,08 bodu.

Odpoledne již hlavní evropské indexy vykázaly zisky. Německý index DAX nakonec stoupl ve středu o 1,95 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 2,44 procenta, britský FTSE 100 pak 1,67 procenta. Index STOXX Europe 600 vzrostl o 2,05 procenta. 

Také index pražské burzy PX ve středu vzrostl, stoupl o necelé procento. 

Dařilo se rovněž americkým akciím. Index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, stoupl o 1,34 procenta. Širší index S&P 500 přidal 2,20 procenta. Indexu Nasdaq, který zahrnuje významné technologické akcie, se dařilo nejlépe. Vzrostl o výrazných 3,85 procenta. 

„Investoři napjatě sledují výsledky voleb ve Spojených státech. V zásadě už ani tak nejde o to, zda zvítězí Joe Biden nebo Donald Trump, ale spíše zda poražený uzná prohru, výsledky nebudou zpochybňovány a nebude pokračovat patová situace do ledna. V tomto směru se zdá být jako nejhorší scénář těsné vítězství Bidena se zpochybnitelnými korespondenčními hlasy,“ upozornil šéf investiční platformy Portu Radim Krejčí.

Koruna mírně posílila k euru i k dolaru

Koruna ve středu zatím navázala na úterní obchodování a k euru posiluje o 0,05 procenta na 26,81 koruny za euro. Podobně je na tom k dolaru, kde posílila o 0,39 procenta až na 22,84 koruny za dolar. Pozitivní sentiment tak přetrvává a investoři jsou nakloněni podstupovat na trzích větší rizika, řekl analytik Purple Trading Štěpán Hájek.

Jasnější výsledek v amerických prezidentských volbách v podobě výhry současného prezidenta Donalda Trumpa by podle něj zisky koruny nejspíše prohloubil. Naopak vítězství demokratického kandidáta Joea Bidena a následné zpochybnění výsledků by dostalo korunu pod prodejní tlak, dodal. 

Podle ekonoma Trinity Bank a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáše Kovandy představuje nejhorší možný scénář i pro Česko především vleklá nejistota ohledně toho, kdo je americkým prezidentem. Patová situace v boji o Bílý dům a případné táhlé soudní spory by znamenaly ochromení globální ekonomické a vojenské velmoci.

„Dolar bude v případě takové enormní nejistoty zpevňovat, ač by za jiných okolností oslaboval. To proto, že představuje bezpečné útočiště právě pro časy vyhrocené nejistoty. Investoři se k dolaru uchylují jako k určité pojistce, když jim ostatní investice připadají rizikové. Případná vleklá nejistota tedy současně povede k poklesu akciových trhů v USA i ve světě, ale také třeba k oslabení koruny, která patří mezi méně bezpečná aktiva,“ míní.

Tato nejistota by pak například mohla podle něho Čechům prodražit Vánoce. „Neboť budou muset v zahraničních e-shopech nakupovat dárky pod stromeček při méně výhodném kurzu koruny, než jaký by panoval, byl-li by nový vládce Bílého domu rychle známý,“ uvedl.

Evropě jako celku by podle něho z ekonomického hlediska však nepatrně více svědčilo Bidenovo vítězství, neboť by utlumil konfrontační styl svého předchůdce. „Ten si libuje v zavádění a zejména v hrozbě dodatečnými cly uvalovanými na dovoz z EU do USA. Bidenův méně konfrontační styl vůči EU by zvláště přivítaly právě země jako Česko, které jsou na vývozu ekonomicky silně závislé,“ konstatuje.

Dodal, že nejde přitom jen o vývoz do USA, ale o celkovou situaci a atmosféru v mezinárodním obchodě, kterou může Bidenovo vítězství rapidně zlepšit a dát zapomenout na řadu varovných rysů ,Trumpova ochranářství'.