Téma Americké prezidentské volby

Americké prezidentské volby

Trumpův tým už začal tepat Harrisovou

Volební štáb amerického exprezidenta Donalda Trumpa se týdny připravoval na možnost, že úřadující prezident Joe Biden z listopadových voleb odstoupí. A když se tak v neděli stalo, okamžitě zahájil útoky na viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která je nyní nejpravděpodobnějším prezidentským kandidátem Demokratické strany. Za republikánem Trumpem politička v průzkumech preferencí mírně zaostává, podobně jako Biden.

Harrisová chce nominaci, jistou ji ale nemá

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby a udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Nominaci ale jistou nemá, podporu ji musí vyjádřit strana. Kamala Harrisová je první ženou a také první političkou tmavé pleti, která se jako viceprezidentka dostala do Bílého domu.

Trump vyzval k „vyléčení“ USA. Vzápětí mluvil o demokratickém spiknutí

Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení strany i celé země a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů. Během více než devadesátiminutové řeči však brzy přešel ke svému tradičně útočnému tónu, píší světové tiskové agentury.

Vance slíbil klást USA na první místo, kritizoval Čínu i pomoc Ukrajině

Americký senátor J.D. Vance, kterého si republikánský exprezident Donald Trump vybral jako viceprezidentského kandidáta do listopadových prezidentských voleb, v projevu na sjezdu Republikánské strany v Milwaukee sliboval klást na první místo Američany a jejich potřeby, upřednostňovat pracující lid před obchodníky z Wall Streetu či výstavbu továren. Kritizoval Čínu i pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Naopak bránil neochotu Donalda Trumpa uznat porážku v prezidentských volbách před čtyřmi lety.

Základní fakta

Volby prezidenta Spojených států amerických se uskuteční v úterý 5. listopadu 2024.

Republikáni nominovali bývalého prezidenta Donalda Trumpa, demokraté zřejmě nominují současnou hlavu státu Joea Bidena.

Američané formálně nevolí přímo prezidenta, ale vybírají volitele za svůj stát. Tito volitelé poté formálně zvolí nového prezidenta. Může tak nastat situace, že vítěz voleb vyhraje i přesto, že celkově získá méně voličských hlasů než jeho oponent.

Zvolený prezident zahájí své funkční období 20. ledna 2025.

Biden měl pozitivní test na covid-19, ruší program a míří do izolace

Americký prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19. Projevují se u něj mírné příznaky nemoci, má kašel a rýmu a je celkově malátný. Biden měl vystoupit na akci v Las Vegas, odjel ale domů a bude v izolaci, oznámil podle agentur Bílý dům.
18. 7. 2024|

Z kritika se Vance stal nejbližším Trumpovým spojencem

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance. Bývalý mariňák, finanční spekulant, podnikatel a spisovatel ještě před pár lety svého teď nejbližšího spolupracovníka ostře kritizoval. Dnes je naopak považovaný za Trumpova možného nástupce a zastává často tvrdší postoje než Trump sám. Oba kandidáti spolu sdílí skepsi k pomoci Ukrajině, prosazují volný trh a zároveň protekcionismus.
16. 7. 2024|

Biden se označil za zatraceně bystrého, otázky na věk má ale za legitimní

Americký prezident Joe Biden znovu odmítl pochybnosti ohledně své schopnosti ucházet se o znovuzvolení. V rozhovoru se stanicí NBC se označil za „zatraceně bystrého“, dotazy na svůj věk má ale za legitimní. V debatě se chce s bývalým šéfem Bílého domu a politickým rivalem Donaldem Trumpem znovu utkat v září.
16. 7. 2024|

Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance

Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání nominovala Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby a následně potvrdila Vance jako kandidáta na viceprezidenta.
15. 7. 2024Aktualizováno16. 7. 2024, 00:09|