Bez ruských pasů lidé nedostávají lékařskou péči, popsal exilový starosta okupovaného Melitopolu

V Melitopolu funguje silné odbojové hnutí, které se zaměřuje na likvidaci ruské vojenské techniky a skladiště s vojenským materiálem, řekl tamní ukrajinský starosta Ivan Fedorov. Rusové podle něj vytvořili z města velkou vojenskou základnu a zároveň obyvatelé, kteří neutekli na západ, čelí tlaku, aby přijali ruské občanství a ruské pasy. Bez nich nemají přístup ani k lékařské péči.

Podle Fedorova svědectví lidé z Melitopolu odmítají převzít ruské pasy, které jim nutí okupační správa. „Nedostávají základní služby, pokud nemají ruské pasy, takže nám nezbývá než naše město osvobodit,“ přiblížil starosta.

„Okupanti udělali ze všech zdravotnických zařízení svoje vojenské nemocnice a civilistům tam služby neposkytují. Máme jen dvě zařízení, která poskytují služby civilistům, ale i z těch mnoho zdravotníků odešlo do emigrace,“ popsal Fedorov.

Moskva podle něj nedováží léky, takže jsou dostupná jen základní léčiva, zároveň není možné obdržet lékařskou službu bez ruského pasu, a pokud člověk potřebuje odbornou lékařskou službu, tak ho okupační správa nutí odjet na Krym, tamní nemocnice však opět poskytují ošetření jen držitelům ruských pasů.

Život ve Melitopolu podle starosty vypadá jako ve vězení, což vyvolává nespokojenost, která se projevuje odchody z města. „Půlka našich obyvatel město opustila a pobývají na bezpečnějších místech Ukrajiny nebo v zemích Evropské unie, za což jsme našim přátelům a partnerům vděční,“ sdělil Fedorov.

Starosta Melitopolu hovořil o odboji v okupovaném městě (zdroj: ČT24)

Hnutí odporu v Melitopolu

V Melitopolu také funguje hnutí odporu, o kterém sice starosta ví hodně, ale veřejně může říct jen málo. „Skoro každý den a určitě každý týden dochází k výbuchům. Civilní obyvatelstvo jimi netrpí, protože vybuchuje vojenská technika, základny a podobné objekty,“ dodal.

Cílem ruské armády bylo na začátku plnohodnotné invaze dobýt město Záporoží. Když se to ale nepovedlo, tak armáda vytvořila z Melitopolu velkou vojenskou základnu. Ruští vojáci však během své služby zanedbávají bezpečnostní předpisy, míní Fedorov.

Například na silnici z Melitopolu do Berďansku nedávno došlo k závažné nehodě. „Ruští vojenští řidiči byli opilí a nedodrželi zásady bezpečnosti silničního provozu, a tak se srazily dva nákladní vozy. Jeden z nich převážel palivo, takže došlo k výbuchu a silnice byla celý den neprůjezdná. Rusové přitom tuto silnici velice aktivně využívají pro vojenskou logistiku,“ vysvětlil starosta okupovaného města.