Berlín vyšetřuje únik armádních informací. Týkal se německých zbraní na Ukrajině

Německo vyšetřuje závažný únik informací z jednání vysoce postavených příslušníků svého letectva, oznámil spolkový kancléř Olaf Scholz. Německé ministerstvo obrany potvrdilo, že tento rozhovor byl odposloucháván. Zvukový záznam asi třicetiminutového rozhovoru v pátek uveřejnila šéfredaktorka ruské televize RT Margarita Simonjanová. Záznam se mimo jiné týkal toho, jak Ukrajina ve válce s Ruskem využívá německé zbraně, píše agentura DPA.

„Je to velmi vážná věc, a proto je nyní předmětem velmi pečlivého, velmi důkladného a velmi rychlého vyšetřování,“ prohlásil Scholz v Římě. Tam se už dopoledne mimo jiné setkal s papežem Františkem.

„Vyhodnotili jsme, že v Luftwaffe byl odposloucháván rozhovor,“ potvrdila agentuře DPA mluvčí ministerstva obrany. Podle ní ale není jasné, zda v nahrávce, nebo v jejím přepisu, které se objevily na sociálních sítích, nebyly provedeny nějaké úpravy.

Němečtí armádní představitelé na nahrávce pořízené při telekonferenci na platformě Webex jednali o teoretickém dodání moderních střel s plochou drahou letu Taurus Ukrajině a možnostech jejich použití, zmínil server Politico. O tuto zbraň Kyjev dlouhodobě žádá. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na nedávné konferenci v Mnichově řekl, že věří, že Německo je nakonec jeho zemi poskytne. Střely Taurus patří k nejmodernější výzbroji německé armády.

Střely Taurus dokážou zasáhnout cíl na vzdálenost až 500 kilometrů a někteří němečtí činitelé už dříve vyjádřili obavy, že by je Ukrajina mohla použít k útokům daleko na ruském území. Vzhledem ke svému doletu by tyto střely mohly teoreticky zasáhnout i Moskvu.

Obavy z Ruska

Scholz na začátku tohoto týdne uvedl, že Berlín prozatím Kyjevu střely Taurus neposkytne. Zdůvodnil to rizikem zapojení Německa do války s Ruskem, které na Ukrajinu před dvěma lety zaútočilo.

Během rozhovoru vojenští představitelé také diskutovali o možných cílech včetně Kerčského mostu spojujícího Rusko a okupovaný Krym. „V této zajímavé nahrávce důstojníci bundeswehru diskutují o tom, jak budou bombardovat (zpozorněte!) Krymský most,“ prohlásila v pátek Simonjanová. Konverzace je podle ní z 19. února.

Německo se po zveřejnění nahrávky stalo terčem ruské propagandy. Například bývalý ruský premiér Dmitrij Medvěděv nepravdivě tvrdil, že němečtí generálové diskutovali o plánech na útok na ruské cíle na Krymu. Nahrávka ale pouze zachycuje diskuzi o scénářích, v nichž by Ukrajina mohla použít řízené střely Taurus, pokud by je Německo dodalo. Agentura DPA poznamenává, že rozhovor, který se rozšířil na ruských sociálních sítích, je podle jejích informací autentický.

Opakované úniky

Od začátku války na Ukrajině došlo k několika únikům citlivých informací týkajících se tohoto konfliktu. Například loni v dubnu se na sociálních sítích objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisovaly plány USA a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Americký Federální úřad pro vyšetřování obvinil z neoprávněného předávání a držení utajovaných materiálů příslušníka letecké složky americké národní gardy Jacka Teixeiru.

Loni v květnu také berlínská policie zahájila vyšetřování jednoho ze svých příslušníků, a to kvůli zveřejnění informací o návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Německu. Stejně tak loni v listopadu unikly informace do izraelských médií o plánované cestě Zelenského do Izraele.