Federální porota obvinila podezřelého z úniku tajných dokumentů, hrozí mu roky vězení

Federální velká porota obvinila příslušníka letecké složky americké Národní gardy Johna Teixeiru, podezřelého ze zveřejňování tajných amerických zpravodajských zpráv na internetu, v celkem šesti bodech. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti. Jednadvacetiletý Teixeira čelí obžalobě z úmyslného uchovávání a předávání utajovaných informací týkajících se obrany. V každém bodu obžaloby mu hrozí trest až deseti let odnětí svobody, až tří let pod dohledem a pokuta až 250 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun).

Teixeira je obviňován ze spáchání jednoho z nejzávažnějších narušení bezpečnosti v USA od doby, kdy se v roce 2010 objevilo na webu WikiLeaks více než 700 tisíc dokumentů, videí a diplomatických zpráv. Byl zatčen v dubnu poté, co údajně zveřejnil utajované dokumenty v uzavřené skupině svých internetových přátel na komunikační platformě Discord. Některé z materiálů se však začaly šířit dál.

Znepokojení podle analytiků budí otázka, jak mohl mít příslušník gardy na tak nízké úrovni tak široký přístup k vojenským tajemstvím, připomínají média. Dva velitelé v jeho jednotce byli později kvůli případu postaveni mimo službu.

„Vláda Spojených států pověřila Jacka Teixeiru přístupem k utajovaným informacím o národní obraně, a to včetně informací, u nichž lze rozumně předpokládat, že by mohly způsobit mimořádně vážné škody národní bezpečnosti, pokud by byly sdíleny. Teixeira je obviněn ze sdílení informací s uživateli na platformě sociálních médií, přestože věděl, že k tomu nejsou oprávněni. Tím porušil americké zákony a ohrozil naši národní bezpečnost,“ uvedl ministr spravedlnosti a generální prokurátor Merrick Garland.

Biden nařídil situaci prověřit

Federální zákon Spojených států vyžaduje, aby vláda zajistila vznesení obžaloby do třiceti dnů od zatčení dotyčné osoby, tato lhůta by uplynula ve čtvrtek. Teixeira se již dříve vzdal práva na předběžné slyšení.

Bývalý voják byl již obviněn z porušení zákona o špionáži kvůli ilegálnímu kopírování a předávní citlivých obranných materiálů a z nelegálního přesouvání obranných materiálů na nepovolené místo.

Uniklé utajované dokumenty obsahovaly přísně tajné informace o amerických spojencích i protivnících. Byly v nich informace o ukrajinské protivzdušné obraně či o izraelské zpravodajské službě Mossad. Americký prezident Joe Biden nařídil vyšetřit, jak se mladík k tajným dokumentům dostal.