Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.

Podle listu Teixeirův profil začal umisťovat tajné dokumenty v jedné skupině na sítí Discord už od konce února loňského roku. Jednalo se při tom o jinou skupinu, než ve které se později objevily dokumenty, kterým se věnují média v posledních týdnech a které začaly kolovat po internetu. Skupina, kde profil zveřejňoval dokumenty od února loňského roku, měla zhruba 600 členů. Byla tak výrazně větší než ta, kde se objevily další utajené informace, na které upozornila v dubnu média.

Podle deníku není jasné, zda úřady o zveřejnění tajných informací v jiné skupině na síti Discord ví. Jednalo se o dokumenty o ukrajinských a ruských ztrátách ve válce, o aktivitách ruských rozvědek či o pomoci poskytnuté Ukrajině.

Profil uváděl, že čerpá ze spisů Národní agentury pro bezpečnost (NSA), Ústřední zpravodajské služby (CIA) a dalších tajných služeb. Dokumenty zveřejňoval ve skupině více než rok. „Rozhodl jsem se zastavit aktualizace,“ napsal letošního 19. března.

Není jasné, proč úřady nereagovaly

Podle deníku se otevírá otázka, proč si americké úřady nevšimly úniku tajných informací dříve, než na dokumenty upozornila v dubnu média. Skupina, o které píše newyorský list, navíc byla lehce dohledatelná na síti YouTube.

Jednadvacetiletého Teixeiru zatkli minulý týden agenti Federální úřadu pro vyšetřování (FBI) a v pátek 14.dubna poprvé stanul před soudem, kde byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Za úmyslné předávání informací o národní obraně hrozí až deset let vězení.

Živná půda pro ruské dezinformace

„My nevíme, nakolik jedna či druhá strana chtěla, aby ty informace šly ven, aby potenciálně zmátly protivníka. Protože to je věc, kterou oni mohou sledovat – vypustí nějakou část informací, aby možná došlo ke zmatení ruského vedení právě s ohledem na nadcházející ukrajinskou protiofenzivu,“ soudí analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

„A právě možná i v souvislosti s tím, že se nyní vypouští obrovské množství informací z ukrajinské strany, jak protiofenziva bude vypadat, kam se bude zaměřovat, s jakými silami, vybavením a tak dále. Toto vše může být součástí této velké kamuflážní hry, informační operace,“ doplnil.

Analytik z Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček k úniku tajných dokumentů (zdroj: ČT24)

Uniklé informace jsou dle Havlíčka živnou půdou pro manipulace ze strany Ruska. „Dnes (v sobotu) také oddělení Evropské diplomatické služby, které se zabývá bojem proti dezinformacím, zveřejnilo celou řadu analytických materiálů, které se právě tomuto tématu věnují. Toto je skutečně něco, kde si ty informace žijí svým vlastním životem,“ podotkl Havlíček.

„Toto je něco, kde musíme mít určitou míru citlivosti a mít na paměti, že Rusové to budou zneužívat. A musíme se samozřejmě ptát, nakolik byli oni sami do toho zapojeni, třeba z hlediska jejich tajných služeb. Nebo se zde bavíme o nějaké třetí straně, která do toho potenciálně mohla zasáhnout,“ upozornil také.