TÉMA

Jack Teixeira

Američan Teixeira, který vyzradil utajované armádní informace, odkýval dlouholetý trest

Mladý americký gardista Jack Teixeira, který čelí obžalobě z vyzrazení utajovaných vojenských informací, přiznal u federálního soudu v Bostonu vinu. Ještě před slyšením u soudu dvaadvacetiletý příslušník letecké složky americké Národní gardy uzavřel dohodu s prokurátory. Ti na jejím základě plánují požádat soudce, aby mu uložil trest více než 16 let vězení.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 18:57|

Federální porota obvinila podezřelého z úniku tajných dokumentů, hrozí mu roky vězení

Federální velká porota obvinila příslušníka letecké složky americké Národní gardy Johna Teixeiru, podezřelého ze zveřejňování tajných amerických zpravodajských zpráv na internetu, v celkem šesti bodech. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti. Jednadvacetiletý Teixeira čelí obžalobě z úmyslného uchovávání a předávání utajovaných informací týkajících se obrany. V každém bodu obžaloby mu hrozí trest až deseti let odnětí svobody, až tří let pod dohledem a pokuta až 250 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun).
16. 6. 2023|

Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 17:37|

Americké úřady obvinily podezřelého z úniku tajných dokumentů

Zadržený Jack Teixeira, který je podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů, byl obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 23:01|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|