Američan Teixeira, který vyzradil utajované armádní informace, odkýval dlouholetý trest

Mladý americký gardista Jack Teixeira, který čelí obžalobě z vyzrazení utajovaných vojenských informací, přiznal u federálního soudu v Bostonu vinu. Ještě před slyšením u soudu dvaadvacetiletý příslušník letecké složky americké Národní gardy uzavřel dohodu s prokurátory. Ti na jejím základě plánují požádat soudce, aby mu uložil trest více než 16 let vězení.

Teixeira, který dříve před soudem prohlašoval, že je nevinný, souhlasil s přiznáním viny ve všech šesti bodech obžaloby z úmyslného uchovávání a předávání utajovaných dokumentů týkajících se americké armády.

Výměnou za přiznání viny prokurátoři souhlasili s tím, že Teixeiru nebudou obviňovat z dalších porušení zákona o špionáži ani z jiných trestných činů. Muž souhlasil s tím, že bude odsouzen k trestu odnětí svobody v délce nejméně 11 let, přičemž prokurátoři uvedli, že požadují 16 let a osm měsíců vězení.

Mladý muž byl zatčen loni poté, co podle vyšetřovatelů zveřejnil utajované dokumenty v uzavřené skupině svých internetových přátel na komunikační platformě Discord. Některé z materiálů, které obsahovaly přísně tajné informace o ukrajinské protivzdušné obraně či izraelské zpravodajské službě Mossad, se však začaly šířit dál.

Teixeira se přiznal ke spáchání jednoho z nejzávažnějších narušení bezpečnosti v USA od doby, kdy se v roce 2010 objevilo na webu WikiLeaks více než 700 tisíc dokumentů, videí a diplomatických zpráv. Americké letectvo v souvislosti s případem už dříve potrestalo 15 svých zaměstnanců.

Teixeira je ve vazbě od svého zatčení loni v dubnu. Soudce loni zamítl jeho žádost o propuštění poté, co prokurátoři odhalili, že v minulosti měl násilnické sklony. Soudce rovněž varoval, že nepřátelé Spojených států, které utajované informace zajímají, by mu mohli pomoci utéct.

Motiv zůstává nejasný

Prokurátoři se k motivu nevyjádřili. Členové skupiny na platformě Discord však Teixeiru popsali jako člověka, který se chce předvést, spíše než že by byl motivován touhou informovat veřejnost o amerických vojenských operacích nebo ovlivňovat americkou politiku. Prokurátoři uvedli, že Teixeira pokračoval ve vynášení vládních tajemství i poté, co byl nadřízenými varován před špatným zacházením s informacemi a nevhodným nahlížením do utajovaných souborů.

Znepokojení budí otázka, jak mohl mít příslušník gardy na tak nízké úrovni tak široký přístup k vojenským tajemstvím. Toto ohromující porušení předpisů podle agentury AP vyvolalo znepokojení nad schopností Spojených států chránit svá nejpřísněji střežená tajemství a přinutilo administrativu prezidenta Joea Bidena, aby se pokusila zmírnit diplomatické a vojenské dopady úniku informací, který uvedl Pentagon do rozpaků a vedl ke zpřísnění kontrolních mechanismů.