Ve Zlínském kraji je podle Holiše reálný vznik koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, Čunkovi lidovci jsou druzí

Ve Zlínském kraji je reálný vznik koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD, řekl lídr vítězného ANO Radim Holiš. Lidovci s hejtmanem Čunkem byli těsně druzí. Po sečtení téměř všech hlasů má ve Zlínském kraji ANO 19,11 procenta, druhá je KDU-ČSL s 18,62 procenta, třetí jsou Piráti s 13,25 procenta hlasů. Vyplývá to z dosavadních výsledků sčítání krajských voleb na volby.cz.

První povolební jednání se vedla v sobotu večer a v noci na neděli. „Chceme hejtmana a pozice v radě na postech, pro které máme vhodné lidi. Potřebujeme prostor, abychom to mohli s kolegy probrat. Musí si to sednout, aby byly všechny strany spokojené,“ řekl Holiš. Krátce poté, co bylo vítězství ANO ve volbách zřejmé, uvedl, že za reálný považuje vznik koalice ANO, Piráti, ODS a ČSSD.

 „Máme za sebou pět stran v prvním kole vyjednávání, dneska chceme dodělat zbytek. Řekli jsme své požadavky na kolegy, ti si to teď přebírají. Možná už dnes nastane i část druhého kola vyjednávání. Zatím výsledek ještě není, předpokládám, že tak rychle nebude,“ uvedl Holiš v neděli. S lidovci ani zástupci hnutí STAN, které v krajských volbách skončilo čtvrté, podle něj ANO zatím o možné koaliční spolupráci nejednalo.

Důležité je, kdo chce a nechce nemocnici

Stěžejním tématem voleb byla otázka výstavby nové krajské nemocnice, kterou těsně schválilo končící krajské zastupitelstvo. ANO je proti. „Deklarovali jsme to před volbami a naše slovo platí,“ uvedl Holiš. Právě nemocnice je podle něj jedním z hlavních bodů povolebních vyjednávání. „My jsme to chtěli trošičku zjednodušit, to znamená, že teď v prvním kole jdou strany, které jsou proti výstavbě nové nemocnice a deklarovaly to. Zveme si je a ptáme se, jestli jejich slib voličům platí, nebo ne,“ doplnil Holiš.

Přestože vytvoření koalice s Piráty, ODS a ČSSD označil za velmi reálnou možnost, jednat chce i se zástupci dalších stran včetně lidovců. „My jsme říkali, že budeme jednat se všemi stranami. Budeme čekat na to, s čím přijdou lidovci do toho jednání, a teprve potom řekneme, jestli budeme s lidovci jednat, nebo ne,“ doplnil pětačtyřicetiletý Holiš.

On-line z volební soboty:

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Prosadit nemocnici byl podle Čunka příliš velký cíl

Hejtman Čunek (KDU-ČSL) není s výsledkem voleb spokojen, čekal vítězství. „Mysleli jsme, že vyhrajeme, ale je vidět, že ANO táhne. Byli jsme horší, to se nedá nic dělat,“ řekl novinářům ve zlínském štábu lidovců.

Už zmíněný projekt nové nemocnice Čunek prosazoval a získal pro něj jen těsnou podporu. Dosavadní hejtman přiznal, že projekt lidem zřejmě nedovedl vysvětlit. „To je určitě moje chyba,“ dodal. 

„Jsem člověk, který jde hodně za cílem, a ten cíl tady byl asi pro mnohé příliš velký,“ uvedl hejtman, podle kterého je zřejmě nemocnice za osm miliard pro lidi něco nepředstavitelného a říkají si, že si to kraj nemůže dovolit. Kraj měl podle něj možná dát víc peněz do profesionální agentury, která by to lidem lépe vysvětlila, jak to například dělá premiér Andrej Babiš (ANO). Cesta k nové nemocnici byla podle Čunka rychlá a lidé podle něj na změny možná nejsou naladěni. „Je vidět, že Zlíňáci asi nepotřebují novou nemocnici, protože hodně volili jinak,“ uvedl.

Čunek neví, jaký bude osud projektu. „Asi bude snaha jej zastavit. Něco jiného je ale něco říkat z náměstí, a vidět realitu,“ řekl Čunek, podle kterého není vyloučené, že projekt bude upraven. Rekonstrukce stávajícího areálu zlínské nemocnice, kterou prosazovali kritici nové nemocnice, bude podle Čunka dražší a potrvá dlouho. „Nebo se dohodne, že se zboří interna a tam se postaví jen centrální objekt a ostatní zůstane, jak je, a pacienti budou stále jezdit venkem. To je možné, tyto varianty tady jsou,“ uvedl Čunek, podle kterého to bude předmětem jednání koalice.

Podle výsledků voleb je zřejmé, že kritici nové nemocnice by měli mít v zastupitelstvu dostatek hlasů a mohli by vytvořit koalici bez lidovců. Jednání však podle Čunka teprve začínají. „Dokud se neuzavře nějaká koalice, která se stvrdí na zastupitelstvu, není nic jisté,“ uvedl hejtman.

Studio ČT24 – Výsledky voleb ve Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Piráti, kteří skončili třetí se ziskem 13,26 procenta hlasů, vstoupí do osobních jednání o možné účasti v koalici v neděli. „Odpoledne se scházíme s hnutím ANO a pak uvidíme dál. Setkáme se první s vítězi voleb, uvidíme, kde se protneme,“ řekla jednička pirátské kandidátky v kraji Hana Ančincová.

V jednáních dnes bude pokračovat hnutí STAN, které získalo 12,69 procenta hlasů. „Mluvili jsme se všemi stranami telefonicky, s ODS jsme měli osobní jednání, dnes máme osobní jednání s KDU-ČSL. Ta jednání nemusejí být úplně krátká, přestože se vyhlašuje, že už vzniká nějaká koalice,“ uvedl lídr kandidátky Petr Gazdík.

První ANO i druzí lidovci získali po devíti mandátech

Krajské volby ve Zlínském kraji vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhá skončila KDU-ČSL rovněž s devíti mandáty. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 41,19 procenta voličů.

Čtvrté STAN má šest mandátů. Na pátém místě je ODS s pěti zastupiteli. Šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila Trikolóra se třemi mandáty. Volební výsledek ČSSD ve Zlínském kraji odpovídá očekávání, řekla jednička kandidátky Olga Sehnalová. Strana přišla o dva mandáty.

Jednička kandidátky Pirátů Hana Ančincová považuje výsledek voleb za velký úspěch. Piráti jsou překvapením těchto voleb, řekla jednatřicetiletá finanční analytička z Hulína na Kroměřížsku.

„Jsme velmi překvapení. Říkala jsem, že všechno, co je nad deset procent, bude velký úspěch. Máme přes 13 procent a šest mandátů, to je perfektní. Za mě je výsledek voleb velice dobrý,“ uvedla Ančincová. Před čtyřmi lety sestavili Piráti společnou kandidátku se Stranou zelených nazvanou Otevřený kraj, získala však pouze 2,48 procenta hlasů.

Pro ODS je zisk pěti mandátů v zastupitelstvu Zlínského kraje posun, řekl lídr kandidátky Lubomír Traub. Občanští demokraté si polepšili o dva mandáty, v krajských volbách získali 10,04 procenta hlasů, před čtyřmi lety dostali 6,39 procenta.

„Jsme spokojení, je to pro nás samozřejmě posun,“ uvedl Traub. Občanští demokraté chtějí být součástí koalice. Lídr vítězného hnutí ANO Radim Holiš již dnes uvedl, že je reálný vznik koalice ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. „Pakliže nás pan Holiš pozve do jednání, budeme určitě jednat,“ dodal Traub, který však nechce vynechat žádný subjekt, který se dostal do zastupitelstva s výjimkou SPD. Jednání podle Trauba již začala.

Krajské volby dříve v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL se ziskem 22,97 procenta hlasů a 12 mandátů před ANO, které získalo 15,68 procenta hlasů a osm mandátů. Do zastupitelstva se dále dostaly ČSSD (šest křesel), Starostové a nezávislí (šest křesel), KSČM (čtyři křesla), Svobodní a Soukromníci (čtyři křesla), ODS (tři křesla) a SPD (dvě křesla).

Koalici v radě kraje tvořila KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS (dohromady 29 zastupitelů). Hejtmanem Zlínského kraje se tehdy stal Jiří Čunek, který kandidoval za KDU-ČSL. Na začátku roku sice hnutí ANO uvažovalo o odchodu z koalice, nakonec v ní ale setrvalo a ta ve stejném složení fungovala dosud.

Volby 2020: Zlínský kraj (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně rozhodovali lidé i v referendu

Obyvatelé Zlína v místním referendu rozhodli, aby město nepokračovalo ve stávajícím modelu vodohospodářství. Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při němž Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín vlastní infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské. VaK Zlín vlastní společně obce a města, Veolia je soukromá firma.

„V referendu, které se ve Zlíně konalo společně s krajskými a senátními volbami, hlasovalo 38,32 procenta oprávněných voličů. Pro nepokračování provozního modelu bylo přes 81 procent z nich,“ sdělil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. K platnosti rozhodnutí v referendu je třeba účasti alespoň 35 procent oprávněných osob. 

„Z celkového počtu 60 566 oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob se hlasování v místním referendu zúčastnilo 23 207 osob, což je 38,32 procenta osob. V místním referendu hlasovalo k otázce pro odpověď ano 18 874 oprávněných osob, což je 81,33 procenta oprávněných osob, které se referenda zúčastnily. Současně se jednalo o 31,16 procenta osob zapsaných v seznamech oprávněných osob, čímž byly splněny obě podmínky pro platnost referenda,“ uvedl mluvčí.

Hospodaření s vodou do rukou města

Hlavním smyslem referenda je podle iniciátorů, aby se hospodaření s vodou vrátilo do rukou měst a obcí Zlínska. 

Lidé v referendu odpovídali na otázku „Souhlasíte s tím, aby statutární město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská a.s.?“.

Iniciátoři referenda chtějí hospodaření s vodou vrátit do rukou měst a obcí Zlínska. Vedení města však opakovaně tvrdí, že nemá přímé nástroje k ukončení provozního modelu na území Zlína, a to kvůli uzavřené provozní smlouvě až do roku 2034. Nemá také přímý vliv na vedení VaK Zlín, je pouze největším akcionářem. „Důležitou skutečností je i to, že vodárenská infrastruktura na území města je pouze asi ze 13 procent ve vlastnictví města, 87 procent je pak ve vlastnictví VaK, v níž má město podíl ve výši 46,27 procenta, a není tedy většinovým akcionářem společnosti,“ uvedl mluvčí.

Zlínský primátor Jiří Korec (ANO) řekl, že přestože je výsledek referenda závazný, neříká jasně, jak má město postupovat. „Chceme vodu vrátit do rukou měst a obcí, a proto ty kroky již děláme. Řešíme s Moravskou vodárenskou různé varianty, myslím, že se postupně posunujeme,“ uvedl Korec.

Jednou z možností podle něj je zkrácení provozní smlouvy, než se tak stane, je možné vytvořit společný podnik. Jednání jsou však podle něj složitá, ve věci se vede několik soudních sporů o platnosti současného modelu. „Soudy už trvají roky, za mě je ideální cesta dohody,“ uvedl Korec.