Požár Libušína začal řešit soud. Hasiči kvůli němu zlepšují ochranu památek před ohněm

Okresní soud ve Vsetíně začal projednávat případ požáru památkově chráněné chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech v roce 2014. Podle obžaloby způsobil neštěstí čtyřiapadesátiletý Pavel Pryszcz z Karviné, který v roce 2007 zanedbal opravu komínů. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí dva až osm let vězení. Obžalovaný odmítl u soudu vypovídat.

Státní zástupce Jiří Sachr uvedl, že Pryszcz zajišťoval opravu havarijního stavu komínů. Práci podle obžaloby zadal dvěma zaměstnancům, kteří nebyli odborně způsobilí, a vyvložkování komína provedli v rozporu s platnými předpisy.

„Obžalovaný Pryszcz jako odpovědná osoba závady nezjistil a neodstranil. Vydal revizní zprávu, že kouřové cesty jsou bez zjevných závad,“ uvedl Sachr.

Když se potom v chatě topilo, vysoké teploty spalin poškozovaly podle obžaloby trámy mezi komínem a dřevěnou trámovou stěnou v kuchyni, což v noci z 2. na 3. března 2007 vedlo k rozsáhlému požáru budovy.

Vzniklou škodu vyčíslil státní zástupce na nejméně 38 milionů korun. Dalších 112 milionů žádá stát, který za tuto částku staví na Pustevnách nový Libušín. I s nejmodernějším plynovým samozhášecím systémem, jehož testy právě probíhají.

Z požáru Libušína se hasiči a památkáři snaží poučit a intenzivněji se zabývají protipožární ochranou památek. Do hradů a zámků postupně umisťují elektrickou požární signalizaci a do těžko přístupných areálů chtějí dál zavádět suchovody, potrubí, která mohou v případě nutnosti hasiči zaplnit vodou.

„Každý objekt má jiná rizika a pokaždé je potřeba se zabývat individuálně tím, jak daná památka funguje. Největším problémem bývá dostupnost pro požární techniku, druhá věc je potom nedostatek hasicí vody,“ upozornil odborník na požární ochranu z Národního památkového ústavu Petr Svoboda.

Hasiči často k památkám neprojedou

To je i případ hradu Bouzov, ke kterému kvůli úzké bráně nemůže přijet hasičské auto. Zabezpečení památky proti požáru proto přinese suchovod. „Měl by procházet nádvořím, aby se na něj hasiči mohli připojit. My bychom toho využili, chtěli jsme předláždit nádvoří, takže se nám to vlastně hodí,“ uvedla kastelánka hradu Zuzana Šulcová.

Suchovody by byly potřeba ale i na dalších památkách, třeba na brněnském hradu Veveří. Ten sice stojí nad přehradou, dostat z ní vodu v případě požáru nahoru by ale hasičům trvalo zbytečně dlouho. I tady se navíc hasiči se svým vozem až přímo do areálu nedostanou. Stavba suchovodu tu ale na rozdíl od bouzovského hradu zatím není ani v plánu.