Zastupitelé Frýdku-Místku odvolali členy ANO z vedení města. Podle primátora si potají domlouvali novou koalici

Události v regionech: Frýdek-Místek vede nová menšinová koalice (zdroj: ČT24)

Ve Frýdku-Místku se rozpadla koalice hnutí Naše Město F-M a hnutí ANO, která ve 44členném zastupitelstvu měla převahu 24 hlasů. Z rady města byli odvoláni zástupci hnutí ANO. Návrh na změnu ve vedení města podal primátor Petr Korč (Naše Město F-M). Naše Město F-M, které v roce 2022 vyhrálo komunální volby, se spojilo s uskupením SPOLU, dohromady ale mají 18 hlasů, tedy o čtyři méně, než je nadpoloviční většina. Ve městě tak vznikla menšinová vláda. Opozice kritizovala, že se koalice bude muset opřít o hlasy SPD.

Primátor Korč obvinil hnutí ANO, že vyjednávalo o sestavení nové koalice a chtělo hnutí Naše Město F-M odvolat z vedení města. Poukázal na to, že jedním ze zásadních bodů dosavadní koaliční smlouvy byla úmluva, že ani jedno z hnutí nebude vyjednávat s jinými členy zastupitelstva za účelem společného hlasování nebo vytvoření nové koalice.

„Hnutí ANO několik týdnů vyjednávalo se všemi kluby o vytvoření nové koalice. Poté, co neuspěli s jednotlivými kluby, začali jednat s jednotlivými zastupiteli a pokoušeli se vytvořit nové samostatné kluby. Jednání probíhala v zákulisí fotbalových stadionů, na benzinových pumpách,“ uvedl Korč.

Takový postup označil primátor za porušení koaliční smlouvy, kterou považuje za neplatnou. „Nová koalice, která vzniká, je koalice Našeho Města F-M a klubu SPOLU, bude to menšinová koalice. Klub SPD/Trikolora podpoří tuto změnu,“ uvedl ve zdůvodnění svého návrhu. Dodal, že mezi Naším Městem F-M, SPOLU a SPD neexistuje žádná koaliční smlouva.

Kritika kvůli SPD

Právě skutečnost, že se nové vedení města bude muset opřít také o hlasy SPD, kritizovali opoziční zastupitelé z uskupení Přátelé FM, ve kterém je i někdejší primátor města Michal Pobucký. Poukazoval na to, že především strany tvořící uskupení SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, se dlouhodobě vůči spolupráci s SPD vymezují.

Náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M) uvedl, že nové vedení města chce pro své jednotlivé návrhy hledat podporu u všech stran v zastupitelstvu. Připomněl, že už dříve ve městě fungovala menšinová vláda. Podle opozice ale až hlasování ukážou, o čí podporu se vedení města skutečně opírá.

Po bouřlivé diskusi, ve které se někteří zastupitelé nevyhnuli ani osobním výpadům, nakonec o funkci přišlo všech pět zástupců hnutí ANO v dosavadním vedení města, včetně tří náměstků primátora – Radovana Hořínka, Jakuba Míčka a Leony Sárköziové.

Hořínek i Míček uvedli, že dosavadní koalice měla rozdílné názory na některá témata, například výběr pozemku pro chystané Alzheimer centrum, které má budovat soukromý investor. „V poslední době jsme měli na některé věci rozdílné názory, například jsme se dodnes nedozvěděli, jakým způsobem se budou financovat všechny (plánované) stavby,“ uvedl.

Radu města doplní Sikora, Slíva a Lepík

Dosavadních šest členů rady za hnutí Naše Město F-M podle mluvčí města Jany Musálkové Jeckelové doplní Marcel Sikora, Lukáš Slíva a Libor Lepík z uskupení SPOLU. Mluvčí uvedla, že dvě místa v jedenáctičlenné radě jsou zatím neobsazená a budou doplněna později, jedná se o funkce náměstka a radního. Pro změnu ve vedení města hlasovalo 22 zastupitelů, podpořili ji zástupci uskupení Naše Město F-M, SPOLU a SPD. Zastupitelé z uskupení ANO a Přátelé FM se hlasování neúčastnili.

Hnutí Naše Město F-M získalo po volbách třináct mandátů, hnutí ANO jedenáct křesel, Přátelé FM obsadili devět míst a po pěti mandátech dostala koalice SPOLU a také SPD. Změna vedení během volebního období už ve Frýdku-Místku v minulosti nastala několikrát.