Za týrání stovky psů chce policie poslat chovatelku z Plzně před soud. Zvířata byla zubožená a podvyživená

Policisté při domovní prohlídce dvou nemovitostí na Plzeňsku objevili přes stovku týraných psů. Zvířata trpěla podvýživou, byla zubožená a žila ve vlastních výkalech. Osmačtyřicetileté chovatelce nyní hrozí kvůli týrání zvířat a zanedbání péče až pět let vězení. Informaci o podání návrhu na obžalobu dotyčné potvrdila ČT mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová.

S podezřením na týrání psů v domě v Sedlci a v bytě v Plzni přišel loni v červenci spolek Hlas zvířat, který se zaměřuje na pomoc zvířatům. Aktivisté na případ upozornili policii a podali na ženu trestní oznámení. Policie následně s krajskou veterinární správou provedla v obou nemovitostech domovní prohlídky. „Po dalších provedených úkonech a po vypracování znaleckých posudků a odborných vyjádření podávají plzeňští kriminalisté návrh na podání obžaloby,“ uvedla Hokrová.

Obě místa údajně fungovala jako množírny. Zvířata žila podle veterinářů v naprosto nevyhovujících podmínkách. Byla držena v klecích, chovných prostorech, trpěla nedostatkem výživy a často byla i slepá. V místě byl cítit i silný zápach čpavku. Policisté psy chovatelce odebrali a odvezli je do útulku. Loni v listopadu následně policie ženu obvinila z trestného činu týrání zvířat a ze zanedbání péče o zvíře.

Mezi psy byla dospělá zvířata i štěňata především menších ras. „Jednalo se o psy malých společenských plemen, čivavy a její křížence různého stáří, o jednoho psa plemene hovawart,“ uvedl ředitel krajské veterinární správy Václav Poláček. Majitelka podle něj při kontrole spolupracovala.

Poláček zároveň poznamenal, že podobný případ v kraji ještě nezaznamenal. „Tento případ se jednoznačně vymyká běžným kontrolním zjištěním,“ dodal.

Spolek Hlas zvířat na své facebookové stránce již dříve uvedl, že kromě zachráněných psů bylo na pozemku u domu v Sedlci nalezeno také velké množství mrtvých psů. Ti byli buď zakopáni, spáleni, anebo ponecháni v pytlích.

O zachráněné psy se nyní stará Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten zvířata i vzhledem k vysokým nákladům na péči postupně uvolňuje k prodeji prověřeným zájemcům.