V brněnské nemocnici testují dezinfekčního robota. „Úklid“ operačního sálu zvládne za čtvrt hodiny

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela jako první v Česku na operačních sálech dezinfekčního robota, který zahubí bakterie a viry včetně koronaviru. Úklid v podání robota je podle zástupců nemocnice rychlejší i účinnější, například operační sál zvládne vydezinfikovat za patnáct minut. Stroj za 55 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) zatím není v žádné jiné české nemocnici, využívají ho ale například na Slovensku nebo v čínském Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil.

Robot má podobu vozíčku se vztyčenými trubkami podobnými trubkám v soláriu. Nemocnice ho zkoušela týden na šesti sálech. „Robot používá k dezinfekci intenzivní krátkodobé ultrafialové světlo, které zničí až 99,99 procenta choroboplodných zárodků bakterií a virů včetně koronaviru,“ uvedl Nodir Rahmonov ze společnosti Reamedix, která zastupuje výrobce na českém trhu.

Podle vrchní sestry centrálních operačních sálů Renaty Škrabalové se musí místnost uklidit po každém zákroku. O běžný úklid se postarali pracovníci, dezinfekci měl zhruba za čtvrt hodiny hotovou robot.

„Pokud by to dělali lidé, ta doba by byla větší a podílelo by se na tom daleko více osob,“ uvedla Škrabalová. Výhodou je tedy rychlost, ale také účinnost, protože podle Rahmonova je záření účinnější než chemická dezinfekce.

„Při práci chce být sám“

Robot si sám zmapuje místnost a poté se pohybuje podle uložené digitální mapy, ve které má označené body. Na každém z nich se zastaví a provede dezinfekci, ovládá se pomocí tabletu. Záření je ale natolik silné, že při jeho práci nemohou být přítomni lidé. Robota tak není možné používat na odděleních s covidovými pacienty.

Robot při dezinfekci operačního sálu
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Podle Rahmonova mají robota například na Slovensku v Bratislavě, Banské Bystrici nebo v Košicích, asi dva tisíce robotů je také ve Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil. Zájem o testování mají i další nemocnice v Česku, kromě nich roboty používají také domovy seniorů nebo hotely.

Brněnská nemocnice robota otestovala, zatím ale o jeho nákupu podle mluvčí Dany Lipovské neuvažuje. „Pokud by nám ho společnost darovala, byli bychom rádi,“ dodala mluvčí.