TÉMA

UV záření

Stan proti melanomu nabízí vyšetření znamének zdarma. V Praze čekaly stovky lidí

Rakoviny kůže podle odborníků dál přibývá, v roce 2040 může být u mužů nejčastější a u žen druhá po nádoru prsu. S prevencí nádoru, ale i jeho včasným zachycením, mohou pomoci i mobilní aplikace. Odborníci to v pondělí řekli na tiskové konferenci k osvětové akci Stan proti melanomu, která začala v Praze. V dalších městech bude možné nechat si znaménka zdarma vyšetřit dermatologem i v květnu a červnu.
22. 4. 2024Aktualizováno22. 4. 2024, 20:28|

Brněnští vědci poslali řasy do vesmíru. Řeší, jak je tam využít k výrobě biopaliva, čištění vody i jako doplněk stravy

Dopady kosmické radiace a ultrafialového záření na přežití a růst mikrořas zkoumají vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Loni je vyslali do stratosféry v sondě, která nesla několik desítek vzorků. Krátký pobyt ve vesmíru řasy dlouhodobě ovlivnil. Nové poznatky chtějí vědci využít k vytipování odolných druhů, které by astronauti mohli využívat například k výrobě biopaliva nebo čištění vody.
10. 1. 2023|

Chemických látek je už v přírodě tolik, že to narušuje stabilitu ekosystémů, popisuje nová zpráva

Podle vědců ohrožuje chemické znečištění po celé planetě stabilitu globálních ekosystémů, na nichž je lidstvo závislé. Největším problémem podle nové studie je, že do přírody proniká už příliš mnoho druhů chemikálií.
20. 1. 2022|

Pavel Karas: Klimatické lázně nás rychle dostanou do formy. Klimatoterapie využívá k léčbě vlastnosti podnebí

Slunce, voda a vzduch. Kombinace tří faktorů, které nás zpravidla rychle dostanou do formy. K tomu je ale ještě zapotřebí pohyb. Když se tohle všechno potká v místě s léčebným klimatem, dá se říct, že máme skoro vyhráno.
28. 10. 2021|

Thajsko zakázalo používání opalovacích krémů, které ničí korály

Thajsko zakázalo opalovací krémy obsahující chemikálie, které mohou způsobit poškození korálů v chráněných oblastech. Podle textu vyhlášky studie ukázaly, že tyto krémy narušují reprodukci korálů a tím ničí korálové útesy a způsobují jejich blednutí.
5. 8. 2021|
Doporučujeme

Vědci na stopě pravěké tragédii. Dávná erupce supervulkánu Toba dočasně zničila ozonovou vrstvu

Podle řady studií se v dějinách lidského druhu v době před 100 tisíci až 60 tisíci lety stalo cosi zvláštního – kosterní nálezy nasvědčují, že šlo o tragédii obřích rozměrů. Věda zná více hypotéz a mezinárodní výzkumný tým nyní přišel s dalším možným vysvětlením. Domnívá se, že se udál katastrofální pokles hladiny ozonu v tropických oblastech, který byl způsoben erupcí supervulkánu Toba nacházejícího se v dnešní Indonésii.
2. 6. 2021Aktualizováno5. 6. 2021, 13:28|

Sluneční paprsky jsou dobrý sluha, ale špatný pán. UV záření teď lidé potřebují, ale může být i hrozbou

Začátek léta přináší intenzivnější sluneční záření a s tím také stoupá hrozba UV paprsků. Jsou pro lidský organismus sice nezbytné, ale současně mohou být i rizikové.
3. 6. 2021|

V brněnské nemocnici testují dezinfekčního robota. „Úklid“ operačního sálu zvládne za čtvrt hodiny

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně vyzkoušela jako první v Česku na operačních sálech dezinfekčního robota, který zahubí bakterie a viry včetně koronaviru. Úklid v podání robota je podle zástupců nemocnice rychlejší i účinnější, například operační sál zvládne vydezinfikovat za patnáct minut. Stroj za 55 tisíc eur (asi 1,3 milionu korun) zatím není v žádné jiné české nemocnici, využívají ho ale například na Slovensku nebo v čínském Wu-chanu, kde se covid-19 před rokem objevil.
20. 11. 2020|