Sluneční paprsky jsou dobrý sluha, ale špatný pán. UV záření teď lidé potřebují, ale může být i hrozbou

Začátek léta přináší intenzivnější sluneční záření a s tím také stoupá hrozba UV paprsků. Jsou pro lidský organismus sice nezbytné, ale současně mohou být i rizikové.

Slunce se přestalo schovávat za mraky a na obloze ho v těchto dnech vidíme mnohem déle než v květnu. Pomáhá zásobit tělo vitaminem D, někomu dokonce navozuje pocit psychické pohody. Ale po dlouhém období chladného počasí také svádí k opalování, a na to většinou není lidská pokožka po zimě příliš připravená.

  • UV index je stupnice užívaná k měření slunečního ultrafialového záření, s ohledem na to, jakou ochranu přitom potřebuje naše tělo. Jeden stupeň stupnice UV indexu má hodnotu 25 mW/m2. Není to ale přímo přepočtená intenzita slunečního záření, ale záření je násobeno standardizovanou vahou reakce lidské kůže na UV záření.

Sluneční záření může kůži spálit a její spálení může přispět i k rozvoji dalších nemocí. Navíc na začátku léta bývá vzduch čistý a průzračný, a tak naši zvýšenou citlivost na UV záření ještě umocňuje jeho relativně velký podíl, který projde atmosférou až k zemi. Právě v těchto dnech je tedy důležité kůži na situaci pozvolna přivykat a nezapomínat na krémy na opalování. Hydratace vhodným krémem je namístě i po slunění.

Je přitom dobře si uvědomit, že k potřebné tvorbě vitamínu D stačí 15 až 20 minut pobytu na přímém slunci za den. Navíc vůbec není třeba být v plavkách, stačí obličej, paže a kousek nohou.

UV záření v Evropě
Zdroj: temis.nl

Docela dobrým vodítkem, jak se na paprsky připravit, může být předpověď UV indexu v relacích o počasí. UV index závisí v první řadě na výšce slunce nad obzorem. Nejvyšší hodnoty tak má v nižších zeměpisných šířkách (na obrázku Evropy jižní země), nejnižší pak na pólech. UV index závisí i na nadmořské výšce: čím je člověk výše, tím vyšší UV index naměříme, a to zhruba o jednu jednotku na každých 800 metrů nadmořské výšky (viz Alpy na mapě Evropy).

UV Index v Praze
Zdroj: ČT24

Samozřejmě jakmile slunce zastiňují oblaky, je UV záření výrazně zeslabeno, neznamená to ale, že je úplně nulové. Opálit nebo dokonce spálit se tak lidé v horách mohou, i když mají pocit, že je pod mrakem. 

Co dělat při jednotlivých hodnotách UV indexu
Zdroj: Počasí ČT24