Ustavující zastupitelstva v Plzni a Liberci zvolila primátory a radní. Vedení má i Kladno

Pětačtyřicetiletý Roman Zarzycký (ANO) se stal primátorem Plzně. Uplynulé čtyři roky byl prvním náměstkem. Město povede jedenáctičlenná rada, kterou tvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň. V Liberci zůstane v čele města šestapadesátiletý Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení Starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Své vedení má i Kladno. Město povede koalice Volby pro Kladno a ANO. Primátorem má být nadále Milan Volf (Volba pro Kladno).

Nová koalice má v zastupitelstvu Plzně 28 hlasů ze 47. Rada se proti dosavadní sestavě rozšíří o dva členy, ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Deset členů je pro funkci uvolněno, jeden radní zůstane neuvolněný. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro Romana Zarzyckého, který je krajským šéfem ANO a ekonomický náměstkem hejtmana, hlasovalo 31 ze 46 přítomných zastupitelů.

Nový primátor Plzně uvedl, že krajskou funkci opustí hned po sestavení rozpočtu Plzeňského kraje na příští rok a jeho předložení zastupitelstvu 19. prosince. Jako primátor Plzně bude mít na starosti ekonomiku města. V gesci bude mít ještě útvar koordinace evropských projektů, útvar koncepce a rozvoje a zoo jako „srdcovou záležitost“. Odejde také z místa šéfa představenstva Plzeňských městských dopravních podniků, kde působil minulé čtyři roky. „Zcela určitě odejdu v nejbližší možné době,“ řekl.

Plzeň zastropuje ceny tepla, nájemného i svozu odpadů

„Budu primátorem pro všechny, nechci být primátorem, který je takzvaně kladečem věnců. Chci se aktivně podílet na řízení města. Proto budu mít pod sebou ekonomický úřad, který je velmi dobře řízen a máme kvalitně nastavený rozpočet,“ uvedl. Dodal, že nová koalice s novými vedoucími resortů teď bude zhruba měsíc probírat, zda jsou dobře nastavené priority návrhu rozpočtu na příští rok. Pro rok 2023 nechá nová koalice zastropovány ceny tepla, vodného, stočného, nájemního bydlení či svozu odpadů.

„Podařilo se nám utvořit silnou a pevnou koalici, která má jedinečnou šanci řídit Plzeň tak, jak jsme před volbami deklarovali. Plzeň změnu po 28 letech (v předchozích letech se na vládě ve městě podílela ODS) skutečně potřebuje. Chceme, aby byla moderním, západoevropským městem, bezpečným, chytrým, zeleným, energeticky šetrným a ekonomicky zodpovědným. Občan pro nás bude na prvním místě,“ řekl před zvolením Zarzycký.

Detailní program rozvoje města pro příští čtyři roky představí koalice v programovém prohlášení nejpozději do konce února. Za klíčové partnery považuje nový primátor Plzeňský kraj a starosty obvodů, které chce co nejvíce zapojit do fungování města. Podle Zarzyckého má nové vedení v koaliční smlouvě pojistku, že musí hlasovat vždy minimálně sedm radních ve shodě.

Opozice kritizovala zvýšení počtu radních

Opozice z ODS a TOP 09 kritizovala zejména zvýšení počtu radních, snížení počtu zástupců opozice ve výborech a komisích, nelíbí se jí také kumulace gescí primátora a silná vazba vedení města na vedení kraje. Zastupitel Petr Suchý (TOP 09) řekl, že je zklamaný, že v kandidátském projevu nového primátora neslyšel nic konkrétního o vizích a rozvoji města.

Prvním a statutárním náměstkem primátora byl zvolen Pavel Bosák (Piráti), jenž bude mít na starost oblast technickou. „Vzhledem k tomu, že budete mít v gesci veřejné zakázky, investice a výstavbu a odpadové hospodářství, ale přijdete o územní plánování, budete nejslabším technickým náměstkem, jaký tady kdy byl,“ uvedl bývalý primátor a nově opoziční zastupitel Pavel Šindelář (ODS).

Náměstkyně Lucie Kantorová (ANO) má v portfoliu školství, stejně jako měla v radě minulé čtyři roky. Přibyl jí cestovní ruch. Chce zvýšit kapacity základních a mateřských škol, zkvalitnit stravování dětí a rozšířit sportoviště u škol. V cestovním ruchu plánuje navázání spolupráce s dalšími partnerskými sídly po světě, mezi nimiž by mělo být také ukrajinské město.

Náměstkem pro dopravu a životní prostředí se stal Aleš Tolar (STAN). Jednoznačně podporuje stavbu západního i východního obchvatu Plzně, ale odmítl zasypání Rondelu, tedy velké okružní křižovatky poblíž centra města, na který chtělo minulé vedení radnice žádat o peníze z EU. „Budu pokračovat v pozici neuvolněného starosty městského obvodu Malesice za padeát procent zákonného platového maxima,“ uvedl.

Volby v Plzni vyhrálo SPOLU, které má stejně jako ANO 15 z 47 křesel v zastupitelstvu. Pro Plzeň má pět mandátů, SPD, STAN a Piráti po čtyřech.

Primátor Jaroslav Zámečník (SLK)
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

V Liberci přibyli do koalice Piráti, primátor zůstal stejný

Primátorem Liberce bude dál Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) z vítězného uskupení starostů, TOP 09 a KDU-ČSL. Na ustavujícím zastupitelstvu pátého největšího města v zemi v tajné volbě pro něj hlasovalo 29 z 39 zastupitelů. Protikandidáta neměl. Šestapadesátiletý Zámečník je v čele města od listopadu 2018.

Liberecká vládnoucí koalice bude dál takřka identická jako poslední čtyři roky. Ke starostům, ANO a ODS přibyli Piráti, kteří se do zastupitelstva dostali poprvé. Koalice má 29 z 39 mandátů, v opozici dál zůstalo uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) a nováček v zastupitelstvu – hnutí SPD. Starostové ve spojení s TOP 09 a KDU-ČSL získali v komunálních volbách v Liberci 12 mandátů, druhé ANO 11 a třetí LOL šest. Po čtyřech zastupitelích mají ODS a SPD a dva Piráti.

Ostravu čeká ustavující zasedání ve středu, v Brně a Zlíně se sejdou noví zastupitelé ve čtvrtek, v Olomouci v pátek a v Hradci Králové za týden.

Nejasnosti v Hradci

Ke zvratu došlo v sestavování radniční koalice v Hradci Králové. O spolupráci od skončení voleb vyjednávají koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. V zastupitelstvu by pětikoalice měla 21 z 37 mandátů.

Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města. ODS ale nyní navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO a také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednaném pětikoaličním půdorysu.

Podle zastupitele a člena vyjednávacího týmu ODS Oldřicha Vlasáka není nezbytné nové vedení města na ustavujícím zastupitelstvu volit. Řízení města je podle něj zabezpečeno. „Navíc pro nás podpis koaliční smlouvy stejně není tématem, dokud se neshodneme na smysluplném a efektivním rozdělení gescí a dostatečně neprodiskutujeme možnost široké koalice,“ uvedl v tiskové zprávě Vlasák, který byl primátorem města v letech 1998 až 2004.

Pirátský zastupitel Pavel Vrbický n naznačil, že o široké koalici vyjednávat nemíní. „Budu se věnovat zarývání hnoje do záhonů. Je podzim, navíc se umažu míň, než kdybych dál vyjednával,“ uvedl lídr Pirátů. Lídr Zelených Martin Hanousek dodal, že kroku ODS nerozumí. Tvrzení ODS podle Hanouska neodpovídají realitě vyjednávání o pětikoalici.

Kladno povede Volba pro Kladno a ANO

Koalice Volby pro Kladno a ANO uzavřely v úterý formální koaliční dohodu a potvrdily tak spolupráci, kterou oznámily krátce po skončení zářijových voleb. 

Volba pro Kladno a ANO mají devatenáct mandátů ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu. V radě bude mít Volba pro Kladno sedm zástupců, ANO čtyři. Podle koaliční dohody ubyde ve vedení jeden placený (uvolněný) post, počet klesne z pěti na čtyři. Kdy se v nejlidnatějším středočeském městě bude konat první jednání nově zvolených zastupitelů, není ještě jasné. Výsledek voleb byl totiž napadnutý u soudu a čeká se na verdikt.