Staněk vyhlásil výběrové řízení na ředitele olomouckého Muzea umění. Bez šéfa je od dubna

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO). Předchozího šéfa Michala Soukupa odvolal společně s ředitelem Národní galerie Praha Jiřím Fajtem letos v dubnu a kvůli hospodaření obou institucí podal na oba trestní oznámení.

Ministerstvo kultury informovalo, že do výběrového řízení se může přihlásit člověk s vysokoškolským vzděláním, který doloží tři roky praxe v řídící funkci a občanskou bezúhonnost. Musí také předložit koncepci MUO na léta 2019 až 2025.

„Přednost bude dávána osobnosti se znalostmi v oblasti muzeí a galerií, oborové legislativy a Státní kulturní politiky. Uchazeč se musí orientovat v profesním etickém kodexu ICOM a mít přehled o fungování veřejné správy a kultury obecně, ideálně s praxí s řízením velké kulturní instituce,“ uvedlo ministerstvo.

Naším cílem je vybrat do čela muzea zkušenou a respektovanou osobnost s jasnou kulturní vizí do budoucna, s manažerskými schopnostmi a zájmem čestně a hospodárně řídit tuto významnou instituci. Olomouc si takovou osobnost dozajista zaslouží.
Antonín Staněk

Nový ředitel by měl podle resortu nastoupit v listopadu na nadcházejících šest let. Vedením MUO byl do doby jmenování nového ředitele pověřen Ondřej Zatloukal. Staněk už dříve řekl, že výběrové řízení na nového šéfa pražské Národní galerie bude vypsáno, až se odborná veřejnost shodne na jeho podmínkách.

„Odstupte,“ vyzývali umělci

Ředitele MUO Michala Soukupa a šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta Staněk odvolal v polovině dubna. Ministrův krok spustil vlnu kritiky a část umělecké obce požadovala Staňkův odchod z funkce. Ministr nakonec sám podal demisi, kterou ale prezident Miloš Zeman nepřijal – a zavdal tím stimul k současné politické krizi.

ČSSD na jeho odchodu trvala, premiér Andrej Babiš (ANO) proto na konci května poslal na Hrad žádost o Staňkovo odvolání. Prezident o ní ovšem dosud nerozhodl. O výměně v čele ministerstva kultury má s Babišem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem jednat ve čtvrtek. 

Babiš chce na schůzce prezidenta přesvědčit, aby po více než měsíci vyhověl jeho návrhu na odvolání současného ministra kultury. Sociální demokracie podmiňuje změnou v ministerské funkci své další setrvání ve vládě.