Soud se zabývá případem rozsáhlé výroby a distribuce pervitinu. Obžalovaný muž z Polska vinu popřel

Před olomouckým krajským soudem stanulo sedm lidí obžalovaných v souvislosti s výrobou pervitinu a distribucí drogy v Česku a Polsku. Šest obžalovaných pochází ze Šumperska, jeden z Polska. Polák Norbert Boguslav Wybraniec podle státního zástupce zajišťoval dodávku lékových přípravků s pseudoefedrinem a chemikálií potřebných k výrobě pervitinu. U soudu Wybraniec prohlásil, že z Polska do Česka žádné léky ani chemikálie nedovážel a s výrobou narkotik neměl nic společného.

Muži jsou obžalováni z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což jim hrozí deset až osmnáct let vězení. Policisté skupinu rozkryli loni v červnu.

Případ s názvem Grate a Finis patří mezi největší zásahy na drogové scéně v historii Olomouckého kraje. Hlavní líčení soudce rozvrhl na šest jednacích dní, 13. září by mělo pokračovat výslechem svědků a dokazováním.

Obžalovaný Wybraniec u soudu řekl, že z Polska do Česka žádné léky a chemikálie nedovážel. „Je to lež. S narkotiky jsem neměl nic společného a nikdy jsem je neužíval,“ uvedl. Wybraniec tvrdí, že léky a chemikálie prodával pouze v Polsku, kde to ale není považováno za trestný čin. „S výrobou narkotik jsem neměl nic společného, to je dokázáno. Nevěděl jsem, že spoluobvinění něco takového činí,“ dodal.

Uvedl také, že po transakcích v Polsku se už nezajímal, za jakým účelem byly léky a chemikálie zakoupeny a co se s nimi poté děje. Někteří obžalovaní v pondělí přiznali skutky formulované v rozsáhlé obžalobě jen částečně.

Pervitin za třináct milionů

Podle obžaloby organizovaná skupina výrobců pervitinu působila nejméně od podzimu 2020 do loňského 9. června na několika místech, a to zejména v Olomouckém kraji, Pardubickém kraji a Polsku. Kromě výroby drog mají členové skupiny podle vyšetřování na kontě i jejich distribuci.

Kriminalisté uvedli, že skupina od podzimu 2020 vyrobila nejméně 6,5 kilogramu pervitinu, jeho hodnota na trhu je odhadována zhruba na třináct milionů korun. Na zadržení se loni 9. června podílelo přes osmdesát policistů včetně zásahových jednotek z Moravskoslezského a Královéhradeckého kraje.

Zásahu předcházela mnohaměsíční podrobná práce kriminalistů. Při sedmadvaceti domovních prohlídkách policie zajistila sedm varen, jeden kilogram už vyrobeného pervitinu a milion korun v hotovosti. Cenu za jeden gram pervitinu odhadují policisté v současné době na dva tisíce korun.

Wybraniec si stěžuje na postup justice

Wybraniec upozornil, že při policejním vyšetřování nedostal do polštiny přeložené dokumenty, které se týkají jeho osoby, čímž bylo porušeno jeho právo na spravedlivý proces. „Neznám výpovědi spoluobžalovaných, svědků ani důkazní materiál,“ podotkl.

Postěžoval si také, že předvolání k hlavnímu líčení mu bylo doručeno dříve než obžaloba, což je v rozporu s trestním zákonem. „Byl mi zkrácen čas na to, abych se mohl důkladně připravit na hlavní líčení. Je to nespravedlivé,“ podotkl Wybraniec, podle kterého obžaloba obsahuje řadu chyb a lží.