Soud nepravomocně poslal do vězení muže, kterým explodovala varna pervitinu v Ostravě

Ostravský krajský soud zatím nepravomocně potrestal dva muže, kteří loni v únoru způsobili výbuch varny pervitinu v Ostravě-Hrabůvce. Ve vězení mají strávit čtrnáct let a tři roky. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla dvanáct milionů korun.

Karlu Janáčovi se 24. února 2021 vaření pervitinu vymklo z rukou. Výbuch probudil ve tři hodiny ráno obyvatele panelového domu v Ostravě-Hrabůvce. Sklo z rozbitých oken letělo až 25 metrů daleko. Věci obyvatelům kontaminoval kouř, chemikálie a voda po hašení. Už dřív byl Janáč ve vězení, od soudu tentokrát odešel se čtrnáctiletým trestem. Jeho komplic Pavel Holaň tehdy ve vedlejší místnosti spal, dostal tři roky. Oba verdikty jsou nepravomocné.

Přímo pod varnou bydlela Světlana Arbterová. Matka samoživitelka splácela hypotéku, vybavení pojištěné neměla. Z bytu si tehdy odnesla jen trauma, dodnes má psychické potíže. Připouští, že zápach chemikálií byl po chodbách cítit často. S dcerou je stále v náhradním bydlení.

Karel Janáč se proti rozsudku ihned odvolal. „Můj klient to nedělal s úmyslem nějak poškodit nájemníky toho domu,“ řekl Janáčův právní zástupce. Podle soudce ale Janáč musel vědět, co může způsobit. Drogy vyráběl dlouho.

Poškozeným také uznal jejich finanční nároky. Například Světlaně Arbterové, která si přišla rozsudek poslechnout, milion korun. Škoda na celém době přesáhla dvanáct milionů. Stále se opravuje fasáda a chodby. První obyvatelé by se do mohli do domu vrátit do konce roku.