Výbuch v ostravském bytovém domě mohla způsobit varna pervitinu

Za výbuch a následný požár, který ve středu nad ránem vyhnal z pětipatrového paneláku v Ostravě čtyřicet lidí, může podle informací České televize s největší pravděpodobností exploze varny pervitinu. V bytě ji měl jeden z podnájemníků. Při explozi utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Policie příčinu exploze nechtěla komentovat, podle mluvčí pracuje s několika verzemi.

Exploze se v ostravské Hrabůvce ozvala ve středu ve tři hodiny ráno. Podle informací České televize jeden z obyvatelů domu s největší pravděpodobností vařil pervitin a varna mu explodovala. Policie to však odmítla komentovat. „V současné době nelze s určitostí sdělit příčinu exploze. Kriminalisté prověřují a pracují s několika verzemi výbuchu, kterými můžou být například technické závady, ale také výbuch neznámé chemické látky,“ vyjádřila se mluvčí ostravské policie Eva Michalíková.

Dodala, že příčinu policie sdělí po vyhodnocení expertiz. „Policisté stále provádí procesní úkony, vyslýchají desítky poškozených a svědků. Také jsme zadokumentovali poškozená vozidla, která byla zaparkována poblíž místa výbuchu. V dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti,“ doplnila Michalíková.

Bytový dům v Ostravě po výbuchu varny
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Nájemník je ve vážném stavu v nemocnici

Sedmatřicetiletý podnájemník, v jehož bytě v prvním patře k výbuchu došlo, zůstává na popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice. „Pacient je stále ve velmi vážném stavu,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dalších pět obyvatel domu stále zůstává v nedalekém hotelovém domě. Druhým dnem tam pobývá 83letý manželský pár, dvě ženy a jeden muž. Ubytování platí radnice. Dalších 35 obyvatel domu se prozatím přestěhovalo k příbuzným.

„Čekáme na vyjádření statika, které rozhodne o tom, zda bude třeba zařizovat náhradní bydlení, nebo zda se budou moct vrátit do svých bytů,“ řekla mluvčí Městského obvodu Ostrava-Jih Gabriela Gödelová.

Místo výbuchu od rána čistilo deset zaměstnanců technických služeb. Například sklo z rozbitých oken letělo až 25 metrů daleko. U vchodu do domu hlídali od včerejšího rána policisté. Dovnitř mohou pouze vyšetřovatelé.