V domě v Ostravě po explozi hořelo, záchranáři ošetřili šest lidí

Po ranní explozi a následném požáru v pětipatrovém domě v Ostravě-Hrabůvce záchranáři ošetřili šest lidí. Nejhůře na tom byl sedmatřicetiletý muž, který byl v kritickém stavu převezen do Fakultní nemocnice Ostrava. Utrpěl popáleniny na více než polovině těla. Hasiči evakuovali čtyři desítky lidí. Příčina výbuchu zatím není známá. Dům nyní musí posoudit statik, uvedli operační důstojník hasičů a mluvčí policie a záchranné služby.

Hořet začalo podle hasičů kolem 03:00 ve zvýšeném přízemí. „Hořet začalo zřejmě po výbuchu, měli jsme to tak i hlášené, požár byl pod kontrolou rychle, oficiální likvidace byla ve 04:52,“ řekl operační důstojník moravskoslezských hasičů Ivan Marek.

Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla na místě zasahovalo pět zdravotnických týmů. „Záchranáři ošetřili v souvislosti s událostí celkem šest osob. Dalších několik desítek obyvatel domu, kteří neutrpěli žádné postižení, zdravotníci prohlédli,“ uvedl Humpl.

Sedmatřicetiletý muž byl podle něj v kritickém stavu. Při výbuchu utrpěl popáleniny na více než polovině těla. „Zasahující lékař jej musel uvést do umělého spánku, zajistit dýchací cesty a převést na přístrojem řízenou ventilaci. Po prvotním ošetření popálených ploch byl předán týmu popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava,“ řekl mluvčí. „Je ve velmi vážném stavu a je umístěn na jednotce intenzivní péče,“ potvrdila tisková mluvčí nemocnice Petra Petlachová..

Ošetřeno podle něj bylo také dalších pět lidí ve věku od 60 do 86 let. „Z toho jednu záchranáři následně transportovali do nemocnice pro intoxikaci kouřem. Ostatní obyvatelé jevili známky akutní stresové reakce. Byli ponecháni na místě události v péči interventky Zdravotnické záchranné služby, která jim poskytla první psychickou pomoc,“ řekl Humpl.

Příčina výbuchu zatím není známa

Příčina výbuchu není podle policejní mluvčí Soni Štětínské zatím známá. Dům musí posoudit statik a místo bude moci policie ohledat až po jeho vyjádření.

Mluvčí doplnila, že policisté v prvních okamžicích pomáhali s kontaktováním lidí, kteří byli ohroženi, a asistovali při jejich následné evakuaci. „Místo je frekventované, zajistili tedy rovněž bezpečný okruh. Vzhledem k události musely byty opustit desítky osob, a to ze tří vchodů bloku domu. Zdravotníci ošetřili několik zraněných,“ řekla mluvčí. Někteří evakuovaní už byli převezeni do náhradního ubytování.

Policejní mluvčí odpoledne řekla, že policisté jsou stále na místě. „Z hlediska právní kvalifikace lze hovořit o přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. I v této chvíli by bylo předběžné spekulovat o příčině exploze,“ uvedla.

Dopoledne byli na místě policejní pyrotechnici. „Byli přivoláni kvůli nálezu podezřelého předmětu v místě události. Kolegové z pyrotechnické služby z Olomouce pohybující se ve speciálních oblecích zjistili, že předmět nebyl nebezpečný,“ dodala mluvčí.

Hasiči evakuovali obyvatele ze tří vchodů

Mluvčí hasičů Petr Kůdela dopoledne upřesnil, že hasiči zachránili z domu čtyři obyvatele a dalších šestatřicet lidí bylo evakuováno ze tří domovních vchodů. Jednoho z obyvatel hasiči zachránili s pomocí automobilové plošiny, další tři lidi vyvedli po schodech pomocí vyváděcích masek. Škoda, kterou oheň způsobil, zatím není vyčíslená.

„Evakuované osoby mohly nastoupit do přistaveného hasičského evakuačního autobusu. Odvezeny byly do hotelu Vista, respektive odjely či odešly za příbuznými. Z obou krajních vchodů se lidé mohli vrátit nad ránem do svých domovů, o středním, kde došlo k výbuchu a požáru, rozhodl přivolaný statik jako o neobyvatelném,“ řekl Kůdela.

Hasiči už k domu kvůli stabilizaci přízemí a prvního patra poškozeného vchodu přivezli dva technické kontejnery. „Z toho jeden je plný různých dřevěných hranolů. Pažení obou pater zabere hasičům několik hodin,“ doplnil mluvčí.