Česko je úspěšné v odhalování varen pervitinu. V Praze se radili odborníci, jak postupovat dál

Události: V Evropě roste poptávka po pervitinu (zdroj: ČT24)

V Evropě se v posledních letech zvyšuje zájem o pervitin. Trh zásobují gangy z Íránu, Afghánistánu i Mexika. Dřív detektivové na starém kontinentu zadrželi ročně zhruba kolem tuny této látky, nyní jsou to desítky tun. Ani Česku se problém nevyhýbá. I proto je součástí mezinárodní skupiny policistů, žalobců a celníků, která se na boj proti drogám zaměřuje. A ve středu jednala v Praze.

Recidivista sekáčkem na maso zaútočil na dva studenty. Zběsilé automobilové jízdy, při kterých umírají nevinní lidé. To jsou jen některé případy spojené s užíváním pervitinu čili metamfetaminu. Odráží se v nich i relativní dostupnost této omamné látky.

„Metamfetamin je silný stimulant, velmi levný a velmi jednoduchý na výrobu,“ přiblížil ředitel tuzemské Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Jaká je situace v Česku

Česko patří k zemím s nejvyšším počtem odhalených varen metamfetaminu v Evropě. V letech 2011 až 2018 se u nás vyráběl ve velkém a vyvážel do zahraničí. Pak se situace změnila. Po značném tlaku českých protidrogových orgánů převedli výrobci produkci látky do jiných zemí. Například v Nizozemsku a Belgii pak začaly působit mexické kriminální skupiny. 

Právě proti podobným skupinám už dva roky bojuje mezinárodní tým policistů, státních zástupců a celníků. V rámci sedmi operací odhalili osmnáct laboratoří a zadrželi sedmašedesát lidí.

„Provozujeme platformu pro bezpečnou komunikaci, která umožňuje členským státům po celém světě spojit se s ústředím Interpolu a vzájemně si předávat informace,“ nastínil vedoucí oddělení drog v Interpolu David Caunter.

Jak postupovat dál

Zásadní pro výrobu pervitinu jsou léky a chemické látky. Ty se do řady evropských zemí pašují například v zásilkách. Česká celní správa na základě svých zkušeností nyní navrhuje rozšiřování seznamů návykových látek, jejichž dovoz má být omezen. 

Při kontrolách na silnicích využívají celníci například ruční rentgen nebo
videoendoskop. Díky tomu můžou zkontrolovat i skryté části vozů. „Záchyty máme více méně pravidelně, třeba kilo marihuany jsme měli minulý týden. Ale častější jsou samozřejmě ty menší zásilky,“ uvedla vedoucí mobilní jednotky Celního úřadu Praha Ivana Najmanová. 

Za problém mezinárodní skupina považuje to, že v zemích Evropské unie není legislativně sladěna regulace a export léků s obsahem pseudoefedrinu.