Silničáři si spletli úseky, o povolení na D11 museli žádat dvakrát. Stavba čeká na zahájení skoro rok

Události v regionech: Komplikace s povolením na stavbu D11 zavinil dokument, který byl ve složce omylem (zdroj: ČT24)

Stavba dálnice D11 z Hradce Králové na sever čeká téměř rok na zahájení. Silničářům stále chybí stavební povolení. Důvod je nanejvýš kuriózní – museli žádost o ně stáhnout, když se ukázalo, že v žádosti byl i dokument, který se týkal jiného úseku. Přišlo se na to, až když se ministerstvo zabývalo odvoláním proti vydanému povolení. Nakonec ale museli silničáři podat novou žádost. I nové povolení ale čelí odvolání, proto se stále nemůže stavět.

Loni na podzim plánovalo Ředitelství silnic a dálnic zahájení staveb nových úseků dálnic D11 a D35 v blízkosti Hradce Králové. Nakonec se z pěti plánovaných úseků začal stavět jen jeden, a to až letos. Ostatní mají potíže se stavebními povoleními nebo výběrem zhotovitele.

U stavby D11 mezi Hradcem Králové a Předměřicemi nad Labem vzniklo zdržení velmi neobvyklým způsobem – kvůli dokumentu, který se tohoto úseku vůbec netýká. V žádosti o stavební povolení se totiž objevilo stanovisko královéhradeckého magistrátu o vlivu dálnice na toky Olšovka a Trotina. Ty ale tečou severně od Předměřic, tedy v úseku, na který se vztahuje jiné stavební povolení. To je už pravomocně vydané, ale se zahájením stavby se i v tomto úseku čeká, než bude připravena i ta jižnější. 

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého bylo stanovisko „špatně zařazeno“. Jenže právě kvůli této chybě silničáři narazili. „Všechna stanoviska byla potvrzena. Toto jediné, které tam je zařazeno omylem, bylo zrušeno, a kvůli tomu spadla celá dálnice,“ upozornil zastupitel Královéhradeckého kraje Martin Hanousek (Zelení).

Jan Studecký ovšem dává zdržení za vinu i spolku Děti Země. Ten stavební povolení napadl a na chybu se přišlo až při jeho přezkoumání. ŘSD nakonec muselo původní žádost o stavební povolení stáhnout a požádat znovu. I nové povolení však Děti Země napadly. Ani po roce se tak stavět nemůže a je otázka, zda se to do konce roku změní.

Jak zdůraznila vedoucí výstavby Ředitelství silnic a dálnic Zuzana Urbancová, silničáři již mají vysoutěženého zhotovitele stavby. Ani to ale není záruka, že se bude do konce roku u Hradce stavět. „Pokud by došlo k nějakým komplikacím, může se stát, že se stavba letos nezahájí,“ připustila Urbancová.

Dálnice D11 loni po čtyřech desetiletích prací a hlavně sporů dosáhla od Prahy do Hradce Králové. Měla by však vést dále na sever kolem Jaroměře, Trutnova a Žacléře na hranice s Polskem.

Ačkoli ministr dopravy Dan Ťok loni v memorandu slíbil, že do roku 2026 bude dálnice na hranicích, staví se severně od Hradce zatím jen na jediném úseku, a to mezi Smiřicemi a Jaroměří. Práce začaly letos v květnu, hotové by měly být koncem roku 2021.