Řidiči v Jihlavě se snaží parkovat, kde se dá, hlavně zadarmo. Město chystá změny

V Jihlavě lidé hledají parkování zdarma (zdroj: ČT24)

Řidiči v Jihlavě se snaží „za každou cenu“ najít bezplatné místo k parkování. Často svá auta odstaví i na místech, která k dlouhodobému stání určena nejsou, například u škol nebo supermarketů. Reagují tím na nový parkovací systém, který Jihlava v centru města zavedla před půl rokem. Například supermarkety teď chtějí na svá parkoviště instalovat závory.

Například parkoviště Vysoké školy polytechnické (VŠPJ), které se nachází jenom kousek od centra Jihlavy, bylo pouze pro zaměstnance a studenty. Přesto tam po zavedení modrých zón aut výrazně přibylo. „Z parkoviště se nedalo vyjet. Auta parkovala i na trávníku a před archivem, absolutně bezohledně,“ řekla vedoucí propagace a marketingu VŠPJ Martina Tomšů. 

Vedení školy se nakonec rozhodlo, že na parkoviště instaluje závoru na zámek. Parkovat tam tak nyní mohou jen zaměstnanci. Podobná opatření teď zvažují i jihlavské supermarkety.

Město chystá drobné úpravy

Reagovat bude i jihlavská radnice. Ulice města momentálně projíždí monitorovací vozidlo, které sbírá data. Podle nich by mělo město parkovací systém upravit, a to zřejmě už příští rok na jaře.

„Myslím si, že v rezidentských zónách to rozvolnění, pokud nějaké do budoucna bude, asi nebude moc velké. Naopak v částech, kde se dneska nacházejí třeba oranžové zóny, tam to vypadá, že by k rozvolnění v některých časových úsecích mohlo dojít,“ uvedl jihlavský radní David Beke (ODS).  

První menší změny už ale platit začaly. Na několika parkovištích blízko kostelů mohou v neděli dopoledne lidé parkovat zdarma. Úpravu radní zavedli hlavně kvůli návštěvníkům bohoslužeb.