Přehrada Baška je už rok bez vody, oprava hráze má zpoždění. Podnikatelům klesají tržby

Zpoždění opravy vodní nádrže Baška (zdroj: ČT24)

Vodní nádrž Baška na Frýdecko-Místecku je už skoro rok bez vody. Loni na podzim tam vodohospodáři přehradu vypustili a na jaře měli začít s opravami hráze, jenže nakonec začali až letos na podzim. Vypuštění přehrady má velký dopad na podnikatele v okolí. Majitelé restaurací nebo kempu si stěžují na to, že se chybějící voda výrazně podepsala na jejich tržbách. Baška, která má rozlohu asi 33 hektarů, je nejmenší přehradou na povodí Odry.

„Má to velký negativní vliv (na podnikání). Obec tam provozuje svůj kemp, pak tam máme podnikatele, kteří zajišťují servis pro účastníky letních pobytů. Přehrada bez vody je prostě špatně,“ konstatoval starosta Bašky Tomáš Břežek (Trojlístek-SNK). 

Starosta dodal, že obci i podnikatelům klesly tržby zhruba na polovinu. Třeba pro obec to znamená ztrátu až jednoho milionu korun. Navíc už teď je jasné, že i další sezona bude na Bašce bez vody. „Bohužel nejen ta, ale i sezona v roce 2025 bude bez vody. Je to z toho důvodu, že Povodí Odry, které má na starosti rekonstrukci, zahájilo práce pozdě,“ uvedl starosta. 

Břežek ale nekritizuje samotné práce na přehradě. Podle něj jsou důležité, protože zajistí protipovodňovou ochranu před tisíciletou vodou. „Bohužel se ale nepodařilo zajistit financování, a tak se to poněkud protahuje,“ dodal.

Oprava po šedesáti letech provozu

Také mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková označila opravu nádrže za nutnou. Po dobu šedesáti let se totiž na vodní nádrž nesáhlo. „Stavbu jsme připravovali jako dotační akci, ale získat peníze se nám nepodařilo. Museli jsme tak přistoupit k přípravě za vlastní peníze,“ vysvětlila s tím, že má jít o 120 milionů korun. 

Vlčková také řekla, že přehrada se musela vypustit v předstihu. „Potřebovali jsme v podzimních měsících, kdy je chladněji, vylovit ryby a vysbírat živočichy, kteří byli na dně nádrže. Přípravné práce ale už běží, stavba byla předána zhotoviteli. V současnosti se zahajuje kácení a také příprava staveniště,“ uvedla. 

Podle Povodí Odry se má opravovat strojovna spodních výpustí, stavět se bude i jedna nová, přičemž nahradí starou. „V nejhlubším místě přehrady bude vybudován přeliv, který bude mít délku asi osmdesát metrů, což bude jediné, co bude vidět nad hladinou vody,“ popsala Vlčková. Dodala, že práce by měly skončit zhruba za dva roky.